ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν σιχαινόμαστε κάτι, ας εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας

10 Μαρτίου 2021, 10:00

images

Ο Aaron D. Blackwell, αναπληρωτής καθηγητής Ανθρωπολογίας και επικεφαλής συγγραφέας έρευνας, εξέτασε τα επίπεδα του αισθήματος της αηδίας ερευνώντας τρεις φυλές του Εκουαδόρ. Οι άνθρωποι αυτοί κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα επίπεδα της αηδίας σε ασυνήθιστες για τον υπόλοιπο κόσμο συνήθειές τους όπως είναι το να αγγίζουν νεκρά ζώα να πατάνε περιττώματα ζώων ή να πίνουν ένα πότο από καλαμπόκι που έχει υποστεί ζύμωση και βρωμάει. Το γνωστό στη Λατινική Αμερική chicha. 

«Όσο μεγαλύτερα ήταν τα επίπεδα του αισθήματος της αηδίας, τόσο χαμηλότερο ήταν το επίπεδο των βιοδεικτών της φλεγμονής, ενδεικτικό των λοιμώξεων» αναφέρει σχετικά ο Blackwell. «Αν και η έρευνα αποδεικνύει ότι το αίσθημα της αηδίας προστατεύει από κάποια μόλυνση, αναδεικνύει επίσης ότι διαφέρει από περιβάλλον σε περιβάλλον με βάση το πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν ορισμένα πράγματα που τους προκαλούν αηδία.

Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, ο καθηγητής μαζί με μια άλλη ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Tara Cepon-Robins από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο ανακάλυψαν ότι το αίσθημα της αηδίας αυξάνεται όταν οι άνθρωποι έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε καθαρό φαγητό και νερό και αγόραζαν αυτοί το φαγητό τους, ενώ παράλληλα απέφευγαν… αηδιαστικά πράγματα. Στον αντίποδα, οι κοινότητες που η επιβίωση ήταν σε πρώτο πλάνο και στηρίζονται κυρίως στο κυνήγι και τις αγροτικές δουλειές, το αίσθημα της αηδίας δεν ήταν τόσο αυξημένο.

Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά την οποία τόνισε ο καθηγητής Blackwell σε μια συνέντευξη του στους The Seattle Times: Τα ευρήματα αυτά δεν έχουν σχέση με κάθε παθογόνο ή πανδημία, όπως είναι για παράδειγμα ο κορωνοϊός. Αυτό απλά συμβαίνει διότι ο ιός δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι, οπότε πώς θα αποφύγουμε κάτι το οποίο δε βλέπουμε;

Πάντως, σύμφωνα με νέα μελέτη από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, όταν αισθανόμαστε αηδία κάνουμε καλό στην υγεία μας, καθώς αυτή αποτελεί αντίδραση του οργανισμού και μηχανισμός για να αποφύγει μια πιθανή μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα