ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 συνδέονται με τη χορήγηση αντιιικού φαρμάκου

29 September 2023, 07:00

images

Αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση μεταλλάξεων του συγκεκριμένου ιού, σύμφωνα με ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 για να δουν πώς και πότε εξελίχθηκε ο ιός και εντόπισαν ασυνήθιστα «μεταλλαξιακά συμβάντα» που σχετίζονταν με ασθενείς που είχαν λάβει το φάρμακο μολνουπιραβίρη.

Η μολνουπιραβίρη ήταν ένα από τα πρώτα αντιικά που διατέθηκαν για τη θεραπεία της COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δρα προκαλώντας μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του ιού, το οποίο ουσιαστικά εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του, μειώνοντας το ιικό φορτίο. Αυτό στη συνέχεια βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, να ελέγξει τη μόλυνση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε τη μολνουπιραβίρη για τη θεραπεία ασθενών με υψηλό κίνδυνο νοσηλείας το Μάρτιο του 2022, καθιστώντας το το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για την COVID-19.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), εξέτασαν παγκόσμιες βάσεις δεδομένων αλληλουχίας του SARS-CoV-2.

Αυτό τους βοήθησε να παρακολουθήσουν το εξελικτικό ιστορικό του ιού, εντοπίζοντας το πότε εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, ενώ οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, εντόπισαν «μεταλλάξιμα συμβάντα» που ήταν διαφορετικά από τα φυσιολογικά πρότυπα μετάλλαξης και «σχετίζονταν έντονα με άτομα που είχαν λάβει μολνουπιραβίρη».

«Η COVID-19 εξακολουθεί να έχει σημαντική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τον ιό, επομένως είναι σημαντικό να αναπτύξουμε φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση της διάρκειας της μόλυνσης», δήλωσε ο Theo Sanderson, επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο το Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ.

Δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις αυξήθηκαν το 2022, σε μια περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε η χορήγηση της μολνουπιραβίρης. Τέλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μεταλλάξεις ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, στους οποίους συνταγογραφούταν συχνότερα το φάρμακο, καθώς σε γενικές γραμμές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

Σχετικά Άρθρα