ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ορισμένες ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ακτινοθεραπεία

22 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Σε κάποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είναι μεγαλύτερες των 65 ετών, η παράλειψη της ακτινοθεραπείας μετά την επέμβαση αφαίρεσης του μαστού, δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στη συνολική αποκατάσταση της υγείας τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η παράλειψη ακτινοβολίας μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να μην επηρεάσει τη συνολική επιβίωση για γυναίκες 65 ετών και άνω με μικρούς όγκους καρκίνου του μαστού, υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν πενταετή ενδοκρινική θεραπεία, λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine. Μπορεί όμως να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στον ίδιο μαστό.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για 1.326 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που ήταν 65 ετών και άνω. Από τις 16 Απριλίου 2003 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2009, 658 από τις γυναίκες έλαβαν τυχαία ακτινοθεραπεία σε ολόκληρο το στήθος τους και 668 από αυτές δεν έλαβαν καθόλου ακτινοθεραπεία. Η δοκιμή διεξήχθη σε 76 κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Σερβία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία – η οποία μπορεί να έχει παρενέργειες όπως κόπωση, πόνο στο στήθος, καθώς και κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών επιπλοκών – μπορεί να μην αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση  για την επέκταση της συνολικής επιβίωσης σε αυτήν την ομάδα, εφόσον οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοκρινική θεραπεία. Η ενδοκρινική θεραπεία - που ονομάζεται επίσης ορμονοθεραπεία - περιλαμβάνει την προσθήκη, τον αποκλεισμό ή την αφαίρεση ορμονών ως μέρος μιας θεραπευτικής προσέγγισης για ορισμένες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης ή διακοπής της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Αυτά τα δεδομένα προσφέρουν μια απάντηση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της υπερβολικής θεραπείας σε ηλικιωμένες γυναίκες με καρκίνο του μαστού χαμηλού κινδύνου», έγραψαν η Δρ Alice Ho της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke και η Δρ Jennifer Bellon της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη νέα μελέτη.

«Η δυνατότητα παράλειψης της ακτινοθεραπείας είναι μία από τις πολλές επιλογές σε μια μακρά λίστα που περιλαμβάνει επίσης τη χρήση συντομευμένων σχημάτων ακτινοθεραπείας και μικρότερων στόχων», έγραψαν οι Ho και Bellon. «Πραγματικά, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί χρόνο και να σας καταπονήσει οικονομικά. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτα τα ισχυρά δεδομένα που ενισχύουν την επιλογή παράλειψης της ακτινοθεραπείας σε ορισμένες ασθενείς».


Σχετικά Άρθρα