ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όραση με βιονικό μάτι υπόσχονται σε μερικά χρόνια επιστήμονες στην Αυστραλία

17 September 2020, 10:00

images

Την αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με ολική τύφλωση υπόσχεται μια νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες. Η νέα τεχνολογία θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον άνθρωπο σε περίπου 10 χρόνια, αλλά οι έρευνες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς...

Όπως ενημερώνουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, το βιονικό μάτι που ετοιμάζουν θα φέρει μικροτσίπ, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με τον εγκέφαλο και στην ουσία θα αντικαθιστά το οπτικό πεδίο του ασθενούς. Το προϊόν με την ονομασία Gennaris bionic vision system θα λειτουργεί με μία κάμερα, η οποία θα παίζει το ρόλο ματιού με ευρύ οπτικό πεδίο και αυτό ως εικόνα θα μεταφέρεται μέσω του μικροτσίπ στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του, θα «αναγνωρίζει» τις πληροφορίες και θα τις μετατρέπει σε συνειδητές εικόνες, όπως συμβαίνει με την κανονική όραση. 

Κατά την διάρκεια των πειραμάτων τους, οι Αυστραλοί ερευνητές συνέδεσαν έναν εγκέφαλο με κομπιούτερ, ώστε να φαίνεται στην οθόνη όσα αποτυπώνονται στο «βιονικό μάτι». Τα αποτελέσματα προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά παρόλα αυτά διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις διότι πρέπει να προηγηθεί εφαρμογή του συστήματος σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης ή και πλήρη τύφλωση. Αυτό θα είναι το τελικό τεστ που θα αναδείξει την αποτελεσματικότητα του βιονικού ματιού.


Σχετικά Άρθρα