ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα τα νεότερα στην Καρδιολογία από ειδικούς γιατρούς Ελλάδας και Κύπρου

19 Φεβρουαρίου 2024, 07:00

images

Στα Διεθνή Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2024 τα οποία διεξήχθηκαν στην Αθήνα με τη συνεργασία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αναδείχτηκε σύγχρονη και επίκαιρη γνώση για όλα τα πεδία της Καρδιολογίας με συμμετοχή 2.500 συνέδρων.

Στο πεδίο της Επεμβατικής Καρδιολογίας, σημείο επιστημονικής αντιπαράθεσης με τους καρδιοχειρουργούς είναι εάν και κατά πόσον έχει θέση η αγγειοπλαστική (PCI) στην νόσο του στελέχους (LM). Η τελευταία μετανάλυση πέντε μελετών έδειξε μεσο-μακροπρόθεσμα μη κατωτερότητα της PCI έναντι του bypass (CABG) ως προς τα «σκληρά» καταληκτικά σημεία σε ασθενείς ενδιαμέσου κινδύνου. Με αυτά σαν δεδομένα, η συμμετοχή και του ασθενούς στην επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής μεθόδου είναι απαραίτητη, αν δηλαδή θα επιλέξει μια λιγότερο αιματηρή θεραπευτική μέθοδο (PCI) με τίμημα μεγαλύτερη πιθανότητα επανεπέμβασης.

Στο πεδίο των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, περίπου το 1/10 από τα Εγκεφαλικά επεισόδια, είναι Καρδιακής αιτιολογίας και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με την κατάλληλη προληπτική θεραπεία και ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου. Σε πολλές περιπτώσεις, η θέση του Καρδιολόγου δεν είναι μόνο στην πρόληψη του Εγκεφαλικού, αλλά και στη θεραπεία, είτε στην οξεία, είτε στην απώτερη φάση εκδήλωσης.

Σε ό,τι αφορά τις Βαλβιδοπάθειες, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις βαλβιδοπάθειες σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως σε εγκυμονούσες και σε ογκολογικούς ασθενείς. Τόσο η διαγνωστική προσέγγιση, όσο και η διαχείριση των ασθενών, απαιτούν ειδικές γνώσεις και για τον λόγο αυτό, τα ειδικά ιατρεία βαλβιδοπαθειών είναι απαραίτητα.

Επίσης, εξειδικευμένα κέντρα απαιτούνται για την αποκατάσταση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διαδερμικές επεμβατικές θεραπείες που αφορούν τις βαλβιδοπάθειες.

Στη θεματολογία που αφορά την Ηχωκαρδιολογία, κυριάρχησε η διαστρωμάτωση του κινδύνου με την ηχωκαρδιογραφία στις μυοκαρδιοπάθειες, ηχω-προκλήσεις στις βαλβιδοπάθειες, η εισαγωγή των μελετών μυοκαρδιακής παραμόρφωσης και η χρήση της δυναμικής ηχωκαρδιογραφίας στην κλινική πράξη. Ιδιαίτερη  αναφορά και συνεδρία έγινε για την «Επεμβατική» Διοισοφάγεια Ηχωκαρδιολογία, η οποία πλέον αποτελεί τα μάτια του επεμβατικού καρδιολόγου.

Σε έναν άλλο τομέα, τις μυοκαρδιοπάθειες, ειδική αναφορά έγινε στο πεδίο της βασικής έρευνας και τις προοπτικές που ανοίγει στην κλινική καρδιολογία, καθώς και αναφορά σε εξελίξεις παθήσεων ιδιαίτερου κλινικού ενδιαφέροντος, όπως αμυλοείδωση, καναλοπάθειες και αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα της Καρδιοχειρουργικής, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις της χειρουργικής της αορτικής βαλβίδας με minimal access επεμβάσεις, καθώς και σύμπλοκα προβλήματα ανευρύσματος αορτικής ρίζας και μικρού αορτικού δακτυλίου.

Στον τομέα της Ψηφιακής Καρδιολογίας που ολοένα εξελίσσεται, οι συνεδρίες εντόπισαν στα νεώτερα δεδομένα από την έρευνα για τις εμφυτεύσιμες καταγραφές στα κρυπτογενή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στις ψηφιακές πλατφόρμες στην αρρυθμιολογία και η σύνδεση με τους ασθενείς, στο πόσο μπορούμε να εμπιστευθούμε τα smart watches στην παρακολούθηση αρρυθμιών, η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης από το ηλεκτροκαρδιογράφημα στην ηλεκτροφυσιολογική αίθουσα και η ψηφιακή καρδιολογία ως μέτρο ισότιμης πρόσβασης ασθενών που διαμένουν σε νησιωτικά συμπλέγματα.

Σε ό,τι αφορά τη Ηλεκτροφυσιολογία-Βηματοδότηση, δόθηκε έμφαση στις νέες τεχνικές βηματοδότησης, που περιλαμβάνουν τη βηματοδότηση του συστήματος αγωγής, τη βηματοδότηση χωρίς ηλεκτρόδια και τους εμφυτεύσιμους υποδόριους και εξωαγγειακούς απινιδωτές, ενώ παρουσιάστηκαν όλες οι νεότερες τεχνικές και μελέτες που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών αποφάσεων που αποσκοπούν στην μείωση του αρρυθμικού κινδύνου.

Στις συγγενείς καρδιοπάθειες και την πνευμονική υπέρταση, ανακοινώθηκαν αλγόριθμοι έγκαιρης διάγνωσης και παραπομπής στα ειδικά κέντρα Πνευμονικής Υπέρτασης, οι οποίοι θα είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ και θα δίνεται η δυνατότητα της εκτίμησης της υπερηχοκαρδιογραφικής πιθανότητας για ύπαρξη πνευμονικής υπέρτασης και μέσα από βήματα αλγορίθμου, θα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα παραπομπής ασθενούς με υποψία πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης ή με ιστορικό πνευμονικής εμβολής σε ειδικό κέντρο. Οι αλγόριθμοι βασίστηκαν στις κατευθυντήριες οδηγίες και έχουν στόχο την έγκαιρη διάγνωση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης και της Χρόνιας Θρομβοεμβολικής Πνευμονικής Υπέρτασης.

Στο κρίσιμο πεδίο της Αρτηριακής Πίεσης τέλος, αποτυπώθηκε η σημασία της επίτευξης των θεραπευτικών στόχων της αρτηριακής πίεσης και παρουσιάσθηκε η αντίστοιχη θεραπευτική αντιμετώπιση στα διαφορετικά προφίλ υπερτασικών. Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε στη διαχείριση υπερτασικών ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, πληθυσμός ιδιαίτερα συχνός στα Καρδιολογικά Εξωτερικά ιατρεία που συχνά ξεφεύγει της διάγνωσης και υποθεραπεύεται. Επίσης, αναλύθηκαν δεδομένα και μελέτες που αφορούν την υπέρταση σε πληθυσμούς με συγκεκριμένα και ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση. Συζητήθηκαν διεξοδικά μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, όπως και η θέση της καρδιακής φυσικής αποκατάστασης και άσκησης σε αυτούς αλλά και επεμβατικές θεραπείες που έχουν ένδειξη σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με ανθεκτική υπέρταση.

Τέλος, στο πεδίο της καρδιακής ανεπάρκειας, δόθηκε έμφαση στην σοβαρή ανεπάρκεια τριγλώχινας και τη χειρουργική ή διαδερμική θεραπεία καθώς και στις καινοτόμες διαδερμικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αναδιαμόρφωσης της αριστερής κοιλίας, την ανεπάρκεια της μιτροειδούς και την αποσυμφόρεση της αριστερής κοιλίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεδρία για το ρόλο της ηλεκτροφυσιολογίας στην καρδιακή ανεπάρκεια και το δυναμικό debate σχετικά με το ρόλο της Ενδοαρτικής έναντι του ΕCMO στην καρδιογενή καταπληξία.

Σχετικά Άρθρα