ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζουμε για τη Nόσο Πάρκινσον

10 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Η Nόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερα διαγνωσμένη νευροεκφυλιστική νόσος, μετά τη Νόσο Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες που ζουν με τη Νόσο Πάρκινσον και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,2 εκατομμύρια έως το 2030. Παγκοσμίως περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πάρκινσον, ενώ σχεδόν 90.000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Στα προχωρημένα στάδιά της, οι κρίσιμοι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου νεκρώνονται. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της κίνησης.

Τα κύρια συμπτώματα της Νόσου Πάρκινσον αποτελούν:

- Τρέμουλο στα χέρια, το κεφάλι, τα χέρια, το σαγόνι ή τα πόδια,

- αργή κίνηση,

- δύσκαμπτοι μύες που παραμένουν συσταλμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα,

- μειωμένος συντονισμός και ισορροπία, με πιθανότητα πτώσης.

Η Νόσος Πάρκινσον μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη και άλλες συναισθηματικές αλλαγές, δερματικά προβλήματα, προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην κατάποση, τη μάσηση και την ομιλία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με Πάρκινσον είναι άνω των 60 ετών, αν και περίπου το 5% μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια νωρίτερα. Δεν είναι απολύτως σαφής ο βαθμός στον οποίο μπορεί να κληρονομηθεί η ασθένεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάσταση επηρεάζει τους ανθρώπους διαφορετικά - μερικοί μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως η απώλεια κάθε κινητικότητας, ενώ άλλοι μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά οι επιλογές θεραπείας όπως τα φάρμακα, η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) και οι θεραπείες, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Αυξανόμενα στοιχεία από υπάρχουσες έρευνες δείχνουν επίσης ότι μια θρεπτική διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση της πάθησης και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Τέλος, μια πρόσφατη μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μόλις 6 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης, μπορεί να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης των νόσων του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ αυξάνοντας την ποσότητα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (Brain Derived Neurotrophic Factor, BDNF)) στο σώμα.


Σχετικά Άρθρα