ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oι μισοί άνω των 40 ετών μπορεί να έχουν λανθάνουσα στεφανιαία νόσο

29 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η καρδιακή νόσος μπορεί να αναπτυχθεί σε νεαρή ηλικία και να παραμείνει λανθάνουσα για πολλά χρόνια. Ειδικότερα, μελέτη σε περισσότερα από 9.000 άτομα στην Κοπεγχάγη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, εξέτασε άτομα άνω των 40 ετών για κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένας σημαντικός αριθμός δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, αλλά είχε αποφρακτική στεφανιαία αθηροσκλήρωση, έναν τύπο καρδιακής νόσου χωρίς συμπτώματα –υποκλινική–, αλλά που σχετίζεται με περισσότερο από 8 φορές αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστό ως καρδιακή προσβολή.

Η ασθένεια προκαλείται από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτή η εναπόθεση αθηρωματικού υλικού, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 9.533 ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο για να καθορίσουν τα χαρακτηριστικά της υποκλινικής στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης που σχετίζεται με την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μέσω αξονικής στεφανιογραφίας (CTA) για τη διάγνωση της αποφρακτικής στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 54% των ατόμων δεν είχαν υποκλινική στεφανιαία αθηροσκλήρωση, ενώ το 46% των ατόμων διαγνώστηκαν με υποκλινική στεφανιαία αθηροσκλήρωση, εκ του οποίου το 36% είχε μη αποφρακτική νόσο και 10% αποφρακτική νόσο.

Οι επικεφαλής της μελέτης υποστηρίζουν οτι δημιουργείται ένας προβληματισμός για τον τρόπο παρατήρησης της φυσικής ιστορίας της στεφανιαίας νόσου.

Ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Klaus Fuglsang Kofoed, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Κέντρου Καρδιάς στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, δήλωσε ότι η μελέτη τονίζει τη σημασία της παρακολούθησης των καρδιακών προβλημάτων και της έγκαιρης ανίχνευσης. "Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πρώτες αυτού του τύπου" είπε χαρακτηριστικά. 

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γι' αυτό που κάνουμε. Έχουμε δει επιτυχία με τον καρκίνο του πνεύμονα και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου. Ελπίζουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους που ήδη κάνουν αξονική τομογραφία να συμπεριλάβουν και τον έλεγχο για καρδιαγγειακές παθήσεις”.


Σχετικά Άρθρα