ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ιώσεις στο προσκήνιο- Στη Γαλλία επαναφέρουν τις μάσκες

04 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Την επαναφορά της μάσκας, συστήνει στους Γάλλους η γαλλική Εθνική Ακαδημία της Ιατρικής όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, επελαύνει ήδη νέο κύμα του κορωνοϊού και ξεκινούν κρούσματα γρίπης...

«Η μάσκα γίνεται ξανά απαραίτητη», αναφέρουν οι Γάλλοι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «να δούμε πολλές επιδημίες, όπως η COVID-19 και η γρίπη, να συνδυάζονται κατά τη προσεχή χειμερινή περίοδο». Μάλιστα, δεν αρνούνται την πιθανότητα μία ακραία επιδημία γρίπης σε συνδυασμό με νέο κύμα κορωνοϊού να πιέσει τα γαλλικά νοσοκομεία, που είναι ήδη επιβαρυμένα από την επιδημία βρογχιολίτιδας που πλήττει μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών. «Ενώ το όγδοο κύμα της COVID-19 φαίνεται να σταθεροποιείται, η προοπτική μιας πρώιμης εποχικής επιδημίας γρίπης γίνεται ξεκάθαρη», αναφέρουν από την Ακαδημία.

Στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό χθες, αυξητική τάση καταγράφεται στις επισκέψεις των πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής για μία ακόμη εβδομάδα, όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για την εποχική γρίπη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η κυκλοφορία των στελεχών της γρίπης, όπως μαρτυρούν τουλάχιστον οι επισκέψεις σε γιατρούς, δεν αποτυπώνεται σε σοβαρά κρούσματα και νοσηλείες, γεγονός ιδιαίτερα θετικό αλλά τονίζεται ότι μία από τις ανησυχίες των επιστημόνων για την περίοδο γρίπης αυτού το χειμώνα ,ήταν μήπως φτάσει στην Ελλάδα νωρίτερα σε σχέση με το σύνηθες χρονικό διάστημα, όπως συνέβη στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επισημαίνουν την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως βασικού μέσου προφύλαξης έναντι της εποχικής γρίπης και καλούν τους ηλικιωμένους, τους ευπαθείς, τις έγκυες, τους υγειονομικούς και άλλες ομάδες του πληθυσμού να προστατευτούν λαμβάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο. 

Σχετικά Άρθρα