ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Oι γυναίκες έχουν περισσότερες εγκεφαλικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση

21 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Οι γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό έναν εγκεφαλικό βιοδείκτη που ονομάζεται υπερένταση της λευκής ουσίας από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή άνδρες της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος Neurology.

Οι υπερεντάσεις λευκής ουσίας είναι μικροσκοπικές βλάβες ορατές στις σαρώσεις εγκεφάλου που γίνονται πιο συχνές με την ηλικία ή με την ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι εγκεφαλικοί βιοδείκτες έχουν συνδεθεί σε ορισμένες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, Νόσου Αλτσχάιμερ και γνωστικής έκπτωσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 3.410 άτομα με μέση ηλικία τα 54 έτη. Από αυτά, το 58% ήταν γυναίκες και από τις γυναίκες, το 59% ήταν μετεμμηνοπαυσιακές. Επίσης, το 35% του συνόλου  των συμμετεχόντων είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και από αυτούς, οι μισοί είχαν ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι ερευνητές εξέτασαν τις σαρώσεις και υπολόγισαν την ποσότητα υπερέντασης της λευκής ουσίας του εγκεφάλου για κάθε συμμετέχοντα. Ο μέσος συνολικός όγκος για αυτούς τους βιοδείκτες του εγκεφάλου ήταν 0,5 ml, ενώ ο μέσος συνολικός όγκος λευκής ουσίας, η περιοχή του εγκεφάλου όπου μπορεί να εντοπιστούν υπερεντάσεις λευκής ουσίας, ήταν 490 ml για τους άνδρες και 430 ml για τις γυναίκες.

Μετά την προσαρμογή στους παράγοντες της ηλικίας και αγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερους από αυτούς τους βιοδείκτες του εγκεφάλου σε σύγκριση με άνδρες παρόμοιας ηλικίας. Σε άτομα 45 ετών και άνω, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν μέσο όγκο ολικής υπερέντασης λευκής ουσίας 0,94 ml σε σύγκριση με το 0,72 ml των ανδρών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν περισσότερες υπερεντάσεις λευκής ουσίας από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Σε μια ομάδα συμμετεχόντων ηλικίας 45 έως 59 ετών, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχαν μέσο συνολικό όγκο υπερεντάσεων λευκής ουσίας 0,51 ml σε σύγκριση με το 0,33 ml για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας, όχι μόνο δείχνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς η εμμηνόπαυση μπορεί να σχετίζεται με την αγγειακή υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία της εξειδικευμένης για το φύλο ιατρικής και της πιο προσεκτικής θεραπείας για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά εκείνες με παράγοντες αγγειακού κινδύνου».


Σχετικά Άρθρα