ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επαναμολύνσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κι άλλων ασθενειών

22 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Η επαναμόλυνση από κορωνοϊό φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσει ένα άτομο νέα και μερικές φορές διαρκή προβλήματα υγείας μετά τη μόλυνση του, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την επαναμόλυνση.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται στα αρχεία υγείας περισσότερων από 5,6 εκατομμυρίων ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Σύστημα Υγείας της VA στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με εκείνους με μόνο μία μόλυνση από κορωνοϊό , εκείνοι με δύο ή περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν εντός έξι μηνών από την τελευταία τους μόλυνση. Είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά, κόπωση, πεπτικές και νεφρικές διαταραχές, διαβήτη και νευρολογικά προβλήματα.

Ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, και η ομάδα του συνέκριναν τα αρχεία υγείας περισσότερων από 250.000 ατόμων που είχαν βρεθεί θετικά στον SARS-CoV-2 μία φορά με αρχεία από 38.000 άλλους που είχαν δύο ή περισσότερες μολύνσεις. Περισσότεροι από 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ιστορικό μόλυνσης από τον κορωνοϊό χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ εκείνων με επαναμόλυνση, 36.000 άτομα είχαν δύο μολύνσεις, περίπου 2.200 είχαν κολλήσει τρεις φορές και 246 είχαν μολυνθεί τέσσερις φορές.

Οι συνήθεις νέες διαγνώσεις μετά από επαναμολύνσεις περιλάμβαναν πόνο στο στήθος, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, καρδιακές προσβολές, φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του σάκου γύρω από την καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια και θρόμβους. Τα κοινά πνευμονικά προβλήματα περιλάμβαναν δύσπνοια, χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, πνευμονική νόσο και συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες.

«Υπάρχει αυτή η ιδέα ότι αν είχατε COVID-19 πριν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εκπαιδευμένο να τον αναγνωρίζει και είναι πιο εξοπλισμένο για να τον καταπολεμήσει, και αν ξανακολλήσετε, ίσως να μην σας επηρεάσει τόσο πολύ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Al-Aly.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, ακόμα κι αν ένα άτομο διατρέχει τον μισό κίνδυνο να αναπτύξει μόνιμα προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης μόλυνσης από ό,τι κατά την πρώτη του μόλυνση, εξακολουθεί να έχει 50% μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων από κάποιον που δεν προσβλήθηκε από τον ιό δεύτερη φορά.

Ο Al-Aly επισήμανε ότι οι ερευνητές είδαν αυτούς τους αυξημένους κινδύνους ακόμη και αφού στάθμισαν τα δεδομένα για να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις της ηλικίας, του φύλου, της χρήσης φαρμάκων και της υποκείμενης υγείας του ατόμου πριν κολλήσει τον ιό.

Τέλος, σχετικά με την έρευνα, οι ειδικοί που δε συμμετείχαν σε αυτοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά, παρόλο που η μελέτη είναι παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία και το αποτέλεσμα.


Σχετικά Άρθρα