ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ενισχυτικές δόσεις περιορίζουν τη μετάδοση του κορωνοϊού ακόμα και σε φυλακές

14 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Ο εμβολιασμός και οι πρόσφατες αναμνηστικές δόσεις, μείωσαν το ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές της Καλιφόρνια κατά το πρώτο κύμα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια οι οποίοι παρατήρησαν τη μετάδοση του ιού μεταξύ συγκρατούμενων που ζούσαν στο ίδιο κελί.

Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει τα οφέλη του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού, ακόμη και σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως είναι οι φυλακές. Επίσης τα στοιχεία αποκαλύπτουν την πρόσθετη προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός σε όσους είχαν ήδη νοσήσει στο παρελθόν. Η πιθανότητα μετάδοσης μειώθηκε κατά 11% για κάθε πρόσθετη δόση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι σε πυκνούς πληθυσμούς όπως στις φυλακές, τα εμβόλια αποδείχθηκε ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από λοιμώξεις COVID-19 με την παραλλαγή Όμικρον. Μάλιστα, στοιχεία από περισσότερες από 20.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στις φυλακές της Καλιφόρνια, υπήρξαν μόλις 31 νοσηλείες και κανένας θάνατος από COVID-19. Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμένοι κρατούμενοι που νόσησαν, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό και συγκεκριμένα 28% έναντι 36% για τους μη εμβολιασμένους. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού αυξανόταν κατά 6% για κάθε πέντε εβδομάδες που περνούσαν από τον τελευταίo εμβολιασμό.

Τέλος, η φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση, είχε επίσης προστατευτική δράση. O κίνδυνος μετάδοσης του ιού ήταν 23% για κάποιον με επαναμόλυνση σε σύγκριση με 33% για κάποιον που δεν είχε ποτέ μολυνθεί.

«Ανεξάρτητα από τα οφέλη από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα του ιού στη μελέτη μας», δήλωσε η Sophia Tan, ερευνήτρια στο εργαστήριο του Δρ Lo και η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα υποστηρίξουν τις συνεχείς προσπάθειες για την προστασία αυτού του ευάλωτου πληθυσμού των φυλακών».

Σχετικά Άρθρα