ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετική γνωμοδότηση του FDA για την κυκλοφορία του IQOS στις ΗΠΑ

02 Δεκεμβρίου 2019, 05:25

images

Ο αυστηρός στις εγκρίσεις του Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πώληση του ηλεκτρικά θερμαινόμενου συστήματος καπνού της Philip Morris International (PMI) στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιολογώντας θετικά την αίτηση της PMI που υποβλήθηκε το 2017 για την έγκριση της κυκλοφορίας του προϊόντος της IQOS στις ΗΠΑ καθώς κρίθηκε ως «κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το IQOS θερμαίνει – αλλά δεν καίει – τον καπνό με αποτέλεσμα να γλιτώνει τους καπνιστές από την εισπνοή πίσσας και άλλων βλαβερών ουσιών του τσιγάρου αλλά παρέχοντας την νικοτίνη που αναζητούν. Ο FDA τονίζει ότι δεν εγκρίνει την κυκλοφορία του όπως θα ενέκρινε –για παράδειγμα- ένα φάρμακο που κάνει καλό, αλλά ως ένα καπνικό προϊόν που μπορεί να ωφελήσει τη δημόσια υγεία μειώνοντας σημαντικά τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στους ήδη καπνιστές και προστατεύοντας από ασθένειες που σχετίζονται με την συνήθεια αυτή. Για παράδειγμα, το IQOS εκπέμπει στην ατμόσφαιρα μονοξείδιο του άνθρακα σε ποσότητες παρόμοιες με αυτές που συναντάμε σε περιβάλλον χωρίς τσιγάρα και μέχρι 91% λιγότερη φορμαλδεϊδη από το κλασικό τσιγάρο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του FDA ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της PMI, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, που καπνίζουν. Κάποιοι θα διακόψουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι δεν θα το διακόψουν και για αυτούς το IQOS προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή χωρίς τον καπνό του τσιγάρου. Η απόφαση του FDA δίνει αυτή την ευκαιρία και στους Αμερικανούς ενήλικους καπνιστές. Η ανακοίνωση του FDA είναι ένα ιστορικό ορόσημο.”

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαντζόπουλος, ο FDA συνόδευσε την απόφασή του με σαφείς οδηγίες για την κυκλοφορία του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων μάρκετινγκ, που μεγιστοποιούν την ευκαιρία για τους ενήλικες να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τσιγάρα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την μη ενδεδειγμένη χρήση του. «Υποστηρίζουμε πλήρως αυτόν τον στόχο. Ο FDA έχει θέσει υψηλές προδιαγραφές και θα δουλέψουμε μαζί του για να εφαρμόσουμε την απόφαση ώστε το IQOS να φτάσει στο κατάλληλο κοινό – τους ενήλικους καπνιστές», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της PMI.

Η PMI έχει υποβάλει επίσης εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση για την υποστήριξη αφενός της αίτησης άδειας κυκλοφορίας (Premarket Tobacco Product Application - PMTA) και αφετέρου της παράλληλης αίτησης για την έγκριση του IQOS ως «Προϊόν Καπνού Τροποποιημένου Κινδύνου» (Modified Risk Tobacco Product Application - MRTPA), που ο FDA συνεχίζει να εξετάζει.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, θυγατρικής της ΡΜΙ στην Ελλάδα, Χρήστος Χαρπαντίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, ανέφερε ότι «η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τους ενήλικους καπνιστές των ΗΠΑ οι οποίοι θα έχουν, πλέον, πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές σε σχέση με το τσιγάρο, όπως και τα 11 εκατομμύρια πλέον χρήστες του προϊόντος στον κόσμο. Στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS, με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του IQOS παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία. Το εργοστάσιο της Παπαστράτος είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.»

Να σημειώσουμε ότι η Philip Morris International (PMI) οδηγεί τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου ώστε τελικά τα τσιγάρα να αντικατασταθούν με προϊόντα που δεν παράγουν καπνό, προς όφελος των ενηλίκων καπνιστών, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα συνέχιζαν να καπνίζουν αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Η ΡΜΙ εισάγει μια νέα κατηγορία προϊόντων απαλλαγμένων από τον καπνό του τσιγάρου, τα οποία αν και δεν είναι ακίνδυνα, αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για τους καπνιστές σε σχέση με τη συνέχιση του καπνίσματος.

H «Παπαστράτος», κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία τσιγάρων και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού στην Ελλάδα για εννέα δεκαετίες. Το 2017 γύρισε σελίδα στην ιστορία της και πήρε πρωταγωνιστική θέση στον ριζικό μετασχηματισμό του κλάδου των καπνικών προϊόντων. Με μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η «Παπαστράτος» μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο, καινοτόμο προϊόν, το IQOS, το πρώτο heat-not-burn (μη καιόμενου καπνού) προϊόν της PMI, δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο. Σήμερα, περίπου 11 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε 51 χώρες και περισσότεροι από 200.000 στην Ελλάδα έχουν επιλέξει τη νέα τεχνολογία.

Διαβάστε εδώ την έγκριση του FDA: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-permits-sale-iqos-tobacco-heating-system-through-premarket-tobacco-product-application-pathway

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους ιστότοπους: www.pmi.com και www.pmiscience.com.

Σχετικά Άρθρα