ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θετικά επιστημονικά στοιχεία έρχονται στο φως υπέρ των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος

03 Φεβρουαρίου 2020, 11:05

images

Σε πρόσφατο άρθρο του γνωστού  Έλληνα καρδιολόγου, Δημήτρη Ρίχτερ, που δημοσιεύτηκε στο E-Journal of Cardiology Practice της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας  (Vol. 18, N° 4 - 11 Dec 2019) γίνεται εκτενής ανάλυση για τις επιδράσεις του καπνού στην υγεία, ξεκινώντας από την ιστορία του καπνίσματος και φθάνοντας μέχρι την ανάπτυξη εναλλακτικών καπνικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.    

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, τα νέα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να επηρεάζουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι είναι λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα.

Το άτμισμα θεωρείται πιο ασφαλές από το κάπνισμα, καθώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν απελευθερώνουν τις χημικές ουσίες που παράγονται από την καύση του τσιγάρου κατά το παραδοσιακό κάπνισμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι ακόμα πλήρως ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, έχει οδηγήσει  σε περιστατικά με απρόβλεπτες επιπλοκές όπως οι περιπτώσεις οξείας πνευμονικής βλάβης στις ΗΠΑ.

Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού από την πλευρά τους, εκπέμπουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα τοξικών ουσιών σε σύγκριση με το τσιγάρο. Τα επιβλαβή και δυνητικά επιβλαβή συστατικά που μετρήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων καρκινογόνων, καρδιαγγειακών, αναπαραγωγικών, αναπτυξιακών και αναπνευστικών τοξικών ουσιών (βάσει του καταλόγου που δημοσίευσε ο FDA το 2012), μειώνονται περισσότερο από 90% συγκριτικά με τα  επίπεδα που βρέθηκαν στον καπνό τσιγάρων. Αυτή η μείωση των εκπομπών οδήγησε σε (90% ή μεγαλύτερη) μείωση τόσο της κυτταροτοξικότητας σε συνθήκες εργαστηρίου, όσο και της δυνητικής πρόκλησης  μεταλλάξεων σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου.

Η βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας μετά τη μετάβαση στα νεότερα  προϊόντα θέρμανσης του  καπνού επιβεβαιώθηκε σε αρκετές μελέτες. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η αντικατάσταση των συμβατικών τσιγάρων με θερμαινόμενα είχε ως αποτέλεσμα, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, τη βελτίωση πολλών λειτουργικών παραμέτρων της αριστερής κοιλίας, ενδεχομένως με ταυτόχρονη βελτίωση της αορτικής ελαστικότητας, της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της στεφανιαίας μικροκυκλοφορίας.

Το εν λόγω προϊόν θέρμανσης καπνού που αποτέλεσε αντικείμενο της μελέτης, για να λάβει άδεια πώλησης στις ΗΠΑ, έπρεπε να αποδείξει ότι είναι λιγότερο επιβλαβές από τα συμβατικά τσιγάρα. Στις 30/04/2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι  ενέκρινε την κυκλοφορία του προϊόντος αυτού στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτείων. . Ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες επιστημονικής αξιολόγησης, ο FDA απεφάνθη ότι η έγκριση αυτού του προϊόντος ήταν κατάλληλη για την προστασία της δημόσιας υγείας, διότι, μεταξύ πολλών βασικών παραγόντων, το προϊόν αυτό παράγει λιγότερα ή χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων τοξινών σε σχέση με τα κλασικά τσιγάρα. Επιπρόσθετα, ο FDA έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην προώθηση αυτών των προϊόντων σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έκθεση και την πρόσβαση των νέων σ’ αυτά.

Οι καρδιολόγοι θα πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν ότι οι ασθενείς τους πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος. Αυτή η απαραίτητη συμβουλή πρέπει να είναι ο κανόνας για όλους τους καρδιολόγους παγκοσμίως. 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ένα ποσοστό ασθενών που καπνίζουν και που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να σταματήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μετριαστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος.

Σχετικά Άρθρα