ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού εξηγεί πώς μας προστατεύει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

19 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Ερευνητές από Πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ επιχείρησαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο η χρήση μάσκας είναι αναγκαία και σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά δε όταν υπάρχει συνωστισμός και δεν είναι εφικτό να τηρούνται οι αποστάσεις των 1,5 με 2 μέτρα οι οποίες συστήνονται.  

Η έρευνα που διεξήγαγαν σε σύνολο 7000 ανθρώπων στη Κίνα και μια άλλη ανάλυση περιπτώσεων μετάδοσης του κορωνοϊού, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 6% των μολύνσεων έλαβαν χώρα σε περιστάσεις (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων) όπως είναι πολιτικές συναθροίσεις και αθλητικές διοργανώσεις, όπου η κοινωνική απόσταση δεν τηρήθηκε και οι άνθρωποι κινούνταν και μιλούσαν δυνατά ή τραγουδούσαν.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Mike Weed, καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Christ Church του Canterbury, τα κρούσματα δεν προέκυψαν σε συνθήκες απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, τα μολυσματικά σταγονίδια διαχέονται στην ατμόσφαιρα και «αραιώνουν» όπως εξηγεί η η επιστημονική ομάδα, αλλά και εδώ τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Ας δούμε γιατί: 

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, όλοι οι ειδικοί έχουν επισημάνει την υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και την αερογενή μετάδοσή του μέσω σταγονιδίων τα οποία, αναλόγως του μεγέθους τους, είτε κατακάθονται απευθείας στο έδαφος και τις επιφάνειες (τραπέζια κλπ), είτε αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για λεπτά ή και ...ώρες. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση ο βήχας ή το φτέρνισμα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μόλυνση από σταγονίδια σε κάποιο παρακείμενο πρόσωπο σε απόσταση δύο μέτρων, ενώ περνώντας ανάμεσα από κτίρια με κακό εξαερισμό, κάποιος θα μπορούσε να εισπνεύσει τα μολυσμένα αερολύματα.

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε δύο σημαντικές πληροφορίες για τις οποίες ακόμα δεν έχουν υπάρξει επαρκή δεδομένα: Τον επαρκή όγκο σταγονιδίων που μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη και τον παράγοντα του χρόνου δίπλα σε κάποιον φορέα του κορωνοϊού. Ιδίως ως προς το τελευταίο, επισημάνθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί περίπτωση μετάδοσης επειδή κάποιος διασταυρώθηκε κατά το περπάτημα με κάποιον φορέα του ιού.

Σύμφωνα με την κορυφαία ειδικό για τις αερογενείς ιογενείς λοιμώξεις Δρ. Linsey Marr από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και το Κρατικό Πανεπιστήμιο, η μάσκα κρίνεται αναγκαία αφού, κατά μέσο όρο, θα προσπερνάμε κάποιον στο δρόμο μας ανά ένα περίπου λεπτό, γεγονός που μεγαλώνει την έκθεση στον κίνδυνο.

Κλείνοντας, οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε κάποιες ακόμα παραμέτρους όπως ο αριθμός των ανθρώπων στους εξωτερικούς χώρους, ο άνεμος και ο ήλιος -η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό αλλά εξαρτάται από την ένταση και τον χρόνο- και επεσήμαναν την ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και των κανόνων υγιεινής.


Σχετικά Άρθρα