ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο SARS-CoV-2 ήρθε για να μείνει και τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο για την επίτευξη ανοσίας

25 Νοεμβρίου 2020, 07:00

images

Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna μίας από τις τρεις φαρμακευτικές που έχουν αναπτύξει εμβόλιο κατά του SARS-CoV-2, o Dr Tal Zaks επισήμανε χθες ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι θα μηδενίσει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. Τουλάχιστον όχι τόσο άμεσα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε... Την ίδια ώρα, η Βρετανία και η Ευρώπη ολόκληρη θρηνούν ένα αγοράκι 10 ετών με υποκείμενο νόσημα που κατέληξε χθες από COVID-19.

Ο Δρ Zaks, είπε συγκεκριμένα: «Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να μην νοσήσουν. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, αν μπορεί να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού».

Δηλαδή ο ειδικός μάς εξήγησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια θα εμποδίζουν τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού αλλά θα βοηθά να μην παρουσιάσει επιπλοκές ο ασθενής ή να μην εκδηλώσει συμπτώματα, όμως δεν γνωρίζουμε αν το άτομο θα λειτουργεί ως φορέας και μεταδότης.

Επίσης, ο εμβολιασμός, που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πολλών μηνών, ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον στο 60% του γενικού πληθυσμού, δεν θα είναι αρκετός για να ανακόψει την πανδημία. Το εμβόλιο θα είναι ένα σοβαρό βοήθημα, όμως τα μέτρα περιορισμού, οι μάσκες, η αποφυγή συγκεντρώσεων και η σωστή υγιεινή θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για πολύ καιρό ακόμα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην πρόληψη των ανθρώπων να αρρωστήσουν με το COVID-19. Όμως δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμποδίζει τους ανθρώπους να μεταφέρουν τον ιό «παροδικά» και ενδεχομένως να μολύνουν άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισε ο Δρ Tal Zaks.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς εμβολιάζουμε, για να μην ερμηνεύσουμε υπερβολικά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Όταν ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό, δεν θα έχουμε επαρκή συγκεκριμένα δεδομένα για να αποδείξουμε ότι αυτό το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση... Πιστεύω ότι μειώνει τη μετάδοση; Απολύτως ναι και το στηρίζω στην επιστήμη. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη γι’ αυτό και νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αλλάζουμε συμπεριφορές μόνο με βάση τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Να θυμίσουμε ότι Moderna, Pfizer-BionTech και Astrazeneca-Οξφόρδη, έχουν αναπτύξει εμβόλια που, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τα πειραματικά στάδια που εφάρμοσαν, προσφέρουν 90% και πλέον αποτελεσματικότητα.

Θρήνος για τον 10χρονο

Απέραντη θλίψη σε όλο τον κόσμο έχει σκορπίσει η είδηση θανάτου 10χρονου αγοριού από κορωνοϊό. Ο ανήλικος από το Μπράντφορντ υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, ανάμεσα σε αυτά και η επιληψία. Οι γονείς του, Ταγιάμπα και Μοχάμεντ, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι το παιδί είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

«Έχουμε μείνει τρεις πια. Ο πόνος είναι αβάσταχτος»… τα λόγια του πατέρα συγκλονίζουν. Ο σπαραγμός αποτυπώνεται και στα λόγια της τραγικής μητέρας: «δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που συμβαίνει. Όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα