ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη του καρκίνου

06 Απριλίου 2023, 09:00

images

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς – βακτήρια, ιούς και μύκητες-. Αυτή η τεράστια κοινότητα μικροοργανισμών ονομάζεται μικροβίωμα του εντέρου και διατηρεί το έντερο υγιές, βοηθώντας στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα του οργανισμού. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, έχουν συσχετιστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαβήτη, αλλεργίες, άσθμα και αρκετούς τύπους καρκίνου.

Ένα "υγιές" μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στις αντικαρκινικές δράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, η διατάραξή του μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου. Η συσχέτιση μεταξύ του αλλοιωμένου μικροβιώματος του εντέρου και του καρκίνου έχει αποδειχθεί σε ποντίκια: η διαταραχή του μικροβιώματος του εντέρου λόγω θεραπείας με ισχυρά αντιβιοτικά, επιτάχυνε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων με συγκεκριμένα βακτήρια είχε προστατευτική δράση.

Οι αντικαρκινικές επιδράσεις του μικροβιώματος του εντέρου ασκούνται μέσω διαφόρων μηχανισμών:

Ενίσχυση της έμφυτης (εγγενούς) ανοσίας, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και ωρίμανση των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Ενίσχυση της επίκτητης ανοσίας, αυξάνοντας την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να διεισδύουν και να εξουδετερώνουν τον καρκίνο.

Παραγωγή των λεγόμενων λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) από τις διαιτητικές ίνες. Λειτουργώντας ως πηγή ενέργειας, τα SCFA ενεργοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, η υπερανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων μπορεί να προάγει την ανάπτυξη καρκίνου:

Αυξάνοντας τη διαπερατότητα της επένδυσης του εντέρου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή - μια προδιαθεσική κατάσταση για καρκίνο.

Παράγοντας τοξικές ουσίες που βλάπτουν το DNA των κυττάρων του εντέρου, συμβάλλοντας στον καρκινικό μετασχηματισμό τους.

Βοηθώντας τα καρκινικά κύτταρα να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν την πολύπλευρη συσχέτιση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του καρκίνου. Ωστόσο, η θεραπεία που στοχεύει στο μικροβίωμα του εντέρου για ασθενείς με καρκίνο, βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Επιπλέον, τα περισσότερα τρέχοντα στοιχεία προέρχονται από πειράματα με ποντίκια, των οποίων το μικροβίωμα έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με αυτό των ανθρώπων. 

Επί του παρόντος, πολλές κλινικές δοκιμές στοχεύουν στον εντοπισμό μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για την προστασία από τον καρκίνο, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας του καρκίνου ή την ανακούφιση των παρενεργειών.


Σχετικά Άρθρα