ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΟΥ καταγράφει την ταχεία παγκόσμια εξάπλωση της παραλλαγής του κορωνοϊού, JN.1

22 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Μία υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, έχει ταξινομηθεί ως «παραλλαγή υψηλού ενδιαφέροντος» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής του». Η JN.1 έχει βρεθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ χθες ανακοινώθηκαν 100 τουλάχιστον κρούσματα και στην Ελλάδα.

Ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα εμβόλια που υπάρχουν, συνεχίζουν να προσφέρουν προστασία, κατά τον ΠΟΥ, ο οποίος, όμως, προειδοποιεί ότι η COVID και άλλες λοιμώξεις, θα μπορούσαν να μεταδοθούν ευκολότερα αυτόν τον χειμώνα. Τα κρούσματα αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία, είναι επίσης σε άνοδο στο βόρειο ημισφαίριο. Η JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας, σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 εν μέσω αύξησης λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η αξιολόγηση κινδύνου του ΠΟΥ.

Υπάρχουν ακόμη περιορισμένα στοιχεία για το πόσο ανθεκτική είναι η JN.1 απέναντι στην ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν δεδομένα για τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με COVID, έχει μειωθεί δραματικά.

Για την πρόληψη λοιμώξεων και σοβαρών ασθενειών, ο ΠΟΥ συμβουλεύει:

- φορέστε μάσκα σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους,

- καλύψτε με το χέρι σας το βήχα και το φτάρνισμα,

- καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας,

- κάντε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και της γρίπης, ειδικά εάν ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού,

- μείνετε σπίτι αν αρρωστήσετε,

- κάντε τεστ εάν έχετε συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα