ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο "πατέρας" της πρόληψης στην καρδιολογία είναι 100 ετών και δεν ξεπεράστηκε από κανέναν

02 Ιανουαρίου 2020, 09:10

images

Ο Τζέρεμυ Στάμλερ γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 1919 στις ΗΠΑ και είναι καρδιολόγος εξειδικευμένος στην πρόληψη. Γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις εργασίες γύρω από τους παράγοντες κινδύνου στην στεφανίαια νόσο και τα καρδιαγγειακά, έβαλε πρώτος στο λεξιλόγιο των καρδιολόγων τον ρόλο του αλατιού και άλλων τροφών!

Θεωρείται ο "πατέρας" του όρου risk factors που μεταφράζουμε "προδιαθεσιακοί παράγοντες" ειδικά στον τομέα της καρδιολογίας και το 1988 έγινε ευρέως γνωστός ακόμα και σε όσους δεν τον γνώριζαν μέχρι τότε, λαμβάνοντας την διάκριση Danald Reid Medal από το London School of Hugiene and Tropical Medicine για την συνεισφορά του στην επιδημιολογία!

Στα 100 του χρόνια όχι μόνο είναι εν ζωή αλλά και σχετικά ενεργός επαγγελματικά, κατέχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή προληπτικής ιατρικής στο University of Chicago.

Τι συστήνει για καλύτερη υγεία και ειδικά για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία:

-Πρώτος ο Δρ Στάμλερ εισήγαγε στην ιατρική την ανάγκη για τακτικό έλεγχο της χοληστερίνης, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης αλλά και της διακοπής του καπνίσματος. Και εν έτει 1970 που μίλησε για αυτά, να θυμίσουμε ότι το κάπνισμα θεωρείτο από αβλαβές ως και ωφέλιμο! Ο Δρ Στάμλερ ήταν ο πρώτος που σύστησε να προσέχουμε τα παραπάνω αν θέλουμε υγιή καρδιά αλλά και γενικά καλή υγεία!

-Επίσης ο καθηγητής ήταν από τους πρώτους που ανέδειξε τον ρόλο της σωστής διατροφής για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως είναι η στεφανιαία νόσος και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι από τους πρώτους που πρότεινε να τρώμε περισσότερα λαχανικά, φρούτα και όσπρια και λιγότερο κρέας και λιπαρά αναδεικνύοντας την μεσογειακή διατροφή ως την υγιεινότερη όλων. 

-Τέλος, ο Δρ Στάμλερ συνέδεσε τη διατροφή, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τα γονίδια και είπε ότι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Περιέγραψε και τον τρόπο που τα λίπη μέσω της διατροφής, ο κακός αέρας, το άγχος, αλλά και το γενετικό μας συνεργούν ώστε να αρρωστήσει η καρδιά μας.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα