O μαύρος καφές, χωρίς γάλα ή ζάχαρη, κάνει καλό στην καρδιά
24 Ιουλίου 2025, 07:00

Ο καφές μπορεί να είναι καλός για την καρδιά και τη συνολική υγεία, αλλά ίσως είναι καλύτερο να τον παραγγείλετε σκέτο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας παρατηρητικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι άτομα που πίνουν μία έως τρεις κούπες καφέ με καφεΐνη την ημέρα, χωρίς ή με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης ή κορεσμένων λιπαρών, είχαν 14% χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Σημείωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια την ημέρα δεν σχετιζόταν με επιπλέον μείωση κινδύνου. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε μείωση κινδύνου σε άτομα που πρόσθεταν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης ή λιπαρών, όπως κρέμα, στον καφέ τους. Επιπλέον, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο μεταξύ των τακτικών καταναλωτών καφέ.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα ανάλυση σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενήλικων στις ΗΠΑ, που σε μεγάλο βαθμό συμφωνεί με υπάρχουσες μελέτες οι οποίες δείχνουν τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ», δήλωσε η Vadiveloo στο Healthline, χωρίς όμως να συμμετέχει στη μελέτη.
Η Kristin Kirkpatrick, RD, πρόεδρος της KAK Consulting και διαιτολόγος στο Τμήμα Ευεξίας & Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, συμφώνησε επίσης. Ούτε εκείνη συμμετείχε στη μελέτη.
«Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες που δείχνουν οφέλη στη θνησιμότητα από την κατανάλωση καφέ», δήλωσε στο Healthline. «Πιστεύω επίσης ότι το να επισημάνουμε ότι αυτά που προσθέτουμε στον καφέ μας συχνά είναι η αιτία για ένα λιγότερο υγιεινό ρόφημα είναι ένα κρίσιμο σημείο για τους καταναλωτές».
Ο μαύρος καφές ίσως σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας δεδομένα από εννέα συνεχόμενους κύκλους της Εθνικής Έρευνας Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ ετών και άνω, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει έγκυρες 24ωρες διατροφικές ανακλήσεις για την πρώτη ημέρα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα θνησιμότητας από το Εθνικό Μητρώο Θανάτου των ΗΠΑ σχετικά με θανάτους από οποιαδήποτε αιτία, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ο David Cutler, MD, ιατρός οικογενειακής ιατρικής, τονίζει ότι η μελέτη αναφέρει μόνο μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας και κατανάλωσης καφέ. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Είπε ότι υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα. Ένας τέτοιος παράγοντας μπορεί να είναι το γεγονός ότι άτομα που πίνουν καφέ είναι γενικά πιο υγιή από εκείνα που δεν πίνουν.
«Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι αν πίνετε μαύρο καφέ, αυτό θα σας παρατείνει τη ζωή», δήλωσε στο Healthline. «Δεν λέει αυτό η μελέτη».
Πώς επηρεάζουν την υγεία η ζάχαρη και η κρέμα στον καφέ
Σύμφωνα με αναφορά δεδομένων που πραγματοποιήθηκε, περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών πίνουν καφέ καθημερινά. Αυτή η τάση παραμένει σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως η κατανάλωση ειδικών ή “gourmet” καφέδων έχει αυξηθεί κατά 18% την ίδια περίοδο.Πάντως,οι ειδικοί τονίζουν ότι ο τύπος καφέ που πίνει κανείς επηρεάζει τα οφέλη για την υγεία.
Η Dr. Zhaoping Li σημειώνει ότι το πώς κάποιος επιλέγει να πιεί τον καφέ του μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά. Η ζάχαρη και η κρέμα μπορεί να προσθέσουν μέχρι και 800 επιπλέον θερμίδες, ενώ αν συνοδευτεί με γλυκό ή σνακ, το θερμιδικό φορτίο αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Η καθηγήτρια Maya Vadiveloo συμπληρώνει:
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παίζει ρόλο το πώς παρασκευάζεται ο καφές. Πολλοί έτοιμοι καφέδες έχουν πολύ υψηλές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, τα οποία δεν προστατεύουν την καρδιά.»
Οφέλη του καφέ στην υγεία
Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς αναδείξει ότι ο καφές σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:
•Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2
•Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία
•Προστασία από ηπατικές παθήσεις
•Μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας
•Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης και της διαχείρισης βάρους
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πλήρως γιατί ο καφές προσφέρει αυτά τα οφέλη, όμως υπάρχουν κάποιες θεωρίες.
Η Vadiveloo εξηγεί ότι ο καφές περιέχει ωφέλιμες ενώσεις όπως καφεΐνη και πολυφαινόλες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, καταπολεμούν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Ο ρόλος του μεταβολισμού και της γενετικής
Η Dr. Li σημειώνει ότι κάθε άτομο μεταβολίζει την καφεΐνη με διαφορετική ταχύτητα. Κάποιοι τη διασπούν γρήγορα, ενώ άλλοι πιο αργά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα — ειδικά σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.
Η διαιτολόγος Kristin Kirkpatrick αναφέρει ότι η γενετική μπορεί να επηρεάζει το πώς ανταποκρίνεται κάποιος στην καφεΐνη:
•Το γονίδιο CYP1A2 καθορίζει αν κάποιος μεταβολίζει γρήγορα ή αργά την καφεΐνη. Οι “αργοί μεταβολιστές” πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο καρδιολογικός κίνδυνος.
•Το γονίδιο ADORA2A σχετίζεται με ευαισθησία στο άγχος που προκαλεί η καφεΐνη.
Η Li υπογραμμίζει επίσης ότι ο καφές δεν πρέπει να συνδυάζεται με αλκοόλ, καθώς συνδυάζονται δύο αντίθετες ουσίες: ένα διεγερτικό και ένα κατασταλτικό.
Εναλλακτικές επιλογές για όσους θέλουν να μειώσουν τον καφέ
Για όσους θέλουν ή χρειάζεται να μειώσουν την κατανάλωση καφέ, η Dr. Li προτείνει:
•Πράσινο τσάι: περιέχει περίπου το 1/3 της καφεΐνης του καφέ αλλά προσφέρει παρόμοια οφέλη.
•Φιλτραρισμένο νερό με φρούτα όπως μάνγκο ή φράουλες. Το νερό μπορεί να τοποθετηθεί σε μπουκάλι και να ανακινηθεί.
Tags: Καρδιαγγειακά, Καρδιακή Υγεία, Καφές, Καφές και υγεία