ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων στις ΗΠΑ

28 Μαΐου 2024, 07:00

images

Ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων που συμβαίνουν σε νεότερους ανθρώπους αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ειδικότερα, η έκθεση του CDC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για άτομα κάτω των 65 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Ενώ οι Αμερικανοί 65 ετών και άνω εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο επιπολασμό εγκεφαλικού επεισοδίου συνολικά, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων από έτος σε έτος παρέμεινε σταθερός.

Για τους νεότερους ενήλικες, ο συνολικός κίνδυνος παραμένει σχετικά χαμηλός, ωστόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο αυξανόμενος επιπολασμός του εγκεφαλικού επεισοδίου, έχει παραλληλιστεί με αυξήσεις στα ποσοστά, τόσο της παχυσαρκίας, όσο και της υψηλής αρτηριακής πίεσης στις ίδιες ηλικιακές ομάδες. Αυτές οι παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Αυτή η έκθεση είναι ανησυχητική γιατί, στον νεότερο πληθυσμό, τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων αυξάνονται. Και έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρτασης έχουν αυξηθεί στους νεότερους. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι», δήλωσε στο Healthline ο Gregory W. Albers, MD, Διευθυντής του Stanford Stroke Center στο Stanford Medical Center.

Ο επιπολασμός μεταξύ ατόμων ορισμένων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων, γεωγραφικών περιοχών και το κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, έρχονται επίσης να μας υπενθυμίσουν ότι οι μειονότητες έρχονται αντιμέτωπες με ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την εκπαίδευση σχετικά με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Omoye Imoisili, MD, Ερευνήτρια στο Τμήμα Καρδιοπαθειών και Πρόληψης Εγκεφαλικού στο CDC, και συγγραφέας της έκθεσης, είπε στο Healthline ότι υπάρχει πλήθος αλλαγών που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής και μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε το εγκεφαλικό.

«Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, παίρνοντας στα χέρια σας τον έλεγχο της υγείας σας. Τα βήματα και οι στρατηγικές πρόληψης, περιλαμβάνουν υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε μόνοι σας, αλλά και με την υποστήριξη μιας ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Αυτά περιλαμβάνουν την επιλογή υγιεινών τροφών και ποτών, τη διατήρηση υγιούς βάρους, την τακτική σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή του καπνίσματος, τον περιορισμό του αλκοόλ και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης», είπε.

Σχετικά Άρθρα