ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο γηραιότερος πληθυσμός του κόσμου καταγράφεται στην Ιαπωνία

22 September 2023, 09:00

images

Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους στην Ιαπωνία είναι πλέον ηλικίας 80 ετών και άνω. Τα εθνικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 29,1% του πληθυσμού των 125 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι ηλικίας 65 ετών και άνω – αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο. Ωστόσο, έχει το γηραιότερο πληθυσμό σε παγκόσμια κλίμακα, με βάση το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,5% στην Ιταλία και 23,6% στη Φινλανδία, που κατατάσσονται στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Στην Ιαπωνία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να αποτελέσουν το 34,8% του πληθυσμού μέχρι το 2040, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων στη χώρα είναι από τα υψηλότερα στις μεγάλες οικονομίες - οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν περισσότερο από το 13% του εθνικού εργατικού δυναμικού.

Η Ιαπωνία ενέκρινε έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους κοινωνικής ασφάλισης. Οι προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων έχουν επίσης ελάχιστη επιτυχία εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής και της πολύωρης εργασίας.

Ειδικότερα, τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται όλο και περισσότερο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Ιαπωνίας, αλλά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ιαπωνία. Εκτιμάται ότι η χώρα σημείωσε λιγότερες από 800.000 γεννήσεις πέρυσι - ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από 2.000.000.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος του να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία, λόγω της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων. Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν διστακτικές σχετικά με την ανάθεση εργασιών σε μετανάστες ως λύση στη μείωση της γονιμότητας.

Σημειώνεται ότι άλλες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις. Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα έχει αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.



Σχετικά Άρθρα