ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο FDA ενέκρινε φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

29 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε ένα πρώτο στο είδος του πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται sotatercept, το οποίο ανιχνεύει έναν αυξητικό παράγοντα που παράγεται σε υπερβολική ποσότητα στα άτομα με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ), αλλάζοντας ενδεχομένως την υποκείμενη βιολογία της νόσου. 

Χωρίς θεραπεία, τα άτομα που έχουν ΠΑΥ συνήθως ζουν περίπου 2 έως 3 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Η θεραπεία με συνδυασμό φαρμάκων που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να βελτιώσει αυτή την προοπτική, αλλά δεν αποτελούν θεραπεία. Το Winrevair είναι ο πρώτος νέος τύπος φαρμάκου που κυκλοφορεί για ασθενείς με ΠΑΥ εδώ και πολύ καιρό, δήλωσε ο Δρ Panagis Galiatsatos, ειδικός πνευμονικής και εντατικής θεραπείας στο Johns Hopkins Bayview Medical Center και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων.

Σε μελέτες σε ζώα που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις δοκιμές σε ανθρώπους, το φάρμακο φαινόταν ότι μπορεί να σταματήσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ίσως να παρατείνει τη ζωή των ασθενών, αλλά αυτά τα οφέλη δεν ήταν αποδεδειγμένα στον άνθρωπο.

Η παρασκευάστρια εταιρεία ενημέρωσε ότι το φάρμακο θα διατίθεται σε κιτ, με 1 ή 2 ή φιαλίδια, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Με βάση δεδομένα από κλινικές δοκιμές, επισημαίνει η εταιρεία, αναμένεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειάζονται 1 μόνο φιαλίδιο κάθε 3 εβδομάδες, με ετήσιο κόστος περίπου 243.000 δολάρια στις ΗΠΑ ενώ τα φαρμακεία της χώρας θα το έχουν μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Σχετικά Άρθρα