ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο "εχθρός" γίνεται όλο και πιο γνωστός στους επιστήμονες- Λύθηκαν δυο γρίφοι για τον Sars-Cov-2

22 Μαίου 2020, 09:00

images

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε χθες στην Αθήνα σε ελληνική μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση της Covid-19. Κι όπως μας έκανε γνωστό, νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 στην μύτη κι άρα παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Για αυτό νοσούν λιγότερο συχνά και πιο ελαφρά.

«Οι κορωνοϊοί προσβάλλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα ACE2 (μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας», εξήγησε ο καθηγητής και συνέχισε: «Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα".

Και συνέχισε ο κ. Τσιόδρας: "Εξάλλου, στη μελέτη στη Νέα Υόρκη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Κι ετοιμάζεται τώρα μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών που θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας".

Τι θα γίνει το καλοκαίρι με τον τουρισμό

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία.

Ερωτηθείς για τους φόβους που υπάρχουν για την έλευση τουριστών απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι. Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορές και στις ψηφιακές εφαρμογές για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, λέγοντας ότι στην επιτροπή των ειδικών γίνεται συζήτηση και επί αυτού του ζητήματος, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μπορεί να εξετασθεί ξέροντας μέσω μιας εφαρμογής πού θα μπορεί να το κάνει αυτό.


Σχετικά Άρθρα