ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο διαβήτης και η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να οδηγήσουν σε συγγενείς καρδιοπάθειες το βρέφος

09 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με διαβήτη ή/ και παχυσαρκία, είχαν υψηλότερο ποσοστό συγγενών καρδιακών προβλημάτων. Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 620.751 παιδιά από τη Φινλανδία που γεννήθηκαν μεταξύ 2006 και 2016 και τις μητέρες τους για να προσδιορίσουν εάν η μητρική παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 1, επηρέασαν την υγεία της καρδιάς του βρέφους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, από τα περισσότερα από 600.000 μωρά που μελετήθηκαν, τα 10.254 γεννήθηκαν με συγγενή καρδιοπάθεια. Όταν εξέτασαν πιο ενδελεχώς την παχυσαρκία και την κατάσταση του διαβήτη τύπου 2 της μητέρας, διαπίστωσαν ότι οι μητέρες με διαβήτη είχαν αυξημένες κατά 3,77 φορές πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με οποιαδήποτε συγγενή καρδιακή πάθηση, σε σύγκριση με μητέρες χωρίς διαβήτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία της μητέρας, ευθύνονταν για το 0,7%, και ο μητρικός διαβήτης ήταν υπεύθυνος για το 3,0% των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στα βρέφη.

Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από αυτά τα ευρήματα, δεν είναι προς το παρόν σαφείς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης της μητέρας και το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία, μπορεί να ενέχουν μηχανισμούς που διακόπτουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μειώσει την πιθανότητα παθήσεων.

Επιπλέον, προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε βρέφη μητέρων χωρίς διαβήτη, υποδηλώνοντας ότι η υπεργλυκαιμία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, καθώς ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης και ο υψηλότερος ΔΜΣ της μητέρας αυξάνεται, ο κίνδυνος συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε βρέφη σε επίπεδο πληθυσμού είναι σημαντικός. Οι ίδιοι προτείνουν την εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ η αποτελεσματική θεραπεία του διαβήτη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Σχετικά Άρθρα