ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο φάρμακο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα

07 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, ένα χάπι που χορηγείται μία φορά την ημέρα, μείωσε στο μισό τους θανάτους σε ένα υποσύνολο ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο και δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Στη διεθνή μελέτη 682 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν το χάπι της φαρμακευτικής AstraZeneca επί 3 χρόνια, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, το 88% όσων έλαβε το χάπι είχαν καταφέρει να επιβιώσουν, σε σύγκριση με το 78% της ομάδας εικονικού φαρμάκου. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca και περιελάμβανε άτομα από περισσότερες από 20 χώρες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μείωσε το συνολικό κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά 51%.

"Γνωρίζαμε ήδη ότι αυτό το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι ασθενείς θα ζήσουν επίσης περισσότερο", δήλωσε ο Δρ. Charu Aggarwal, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Perelman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τα δεδομένα είναι τα πρώτα που δείχνουν πώς μια στοχευμένη θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο επηρεάζει την επιβίωση, δήλωσε ο Δρ Roy Herbst, ο κύριος ερευνητής της δοκιμής και αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο Καρκίνου του Yale. Το φάρμακο, που ονομάζεται osimertinib και πωλείται με το όνομα Tagrisso, κατευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που βοηθά στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Ωστόσο, ο πρώιμος έλεγχος εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση: Στις περισσότερες περιπτώσεις, είπε ο Patrick Forde, αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Johns Hopkins Medicine, οι γιατροί δεν κάνουν αρκετά ευρύ έλεγχο ώστε να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του πνεύμονα προτού εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. 

Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά ετήσιους προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του πνεύμονα για ορισμένους ενήλικες ηλικίας 50 έως 80 ετών με ιστορικό καπνίσματος.




Σχετικά Άρθρα