ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο φάρμακο για τον καρκίνο, ηπιότερο συγκριτικά με τη χημειοθεραπεία

19 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Παιδιά με καρκίνο λαμβάνουν ένα νέο είδος φαρμακευτικής αγωγής πολύ λιγότερο τοξικό από τη χημειοθεραπεία... Ο Arthur, 11 ετών, είναι ένας από τους πρώτους που το δοκίμασαν στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, για τον καρκίνο στο αίμα του. Η οικογένειά του εμφανίζεται αισιόδοξη για τη νέα αυτή θεραπεία. 

Το φάρμακο αποτελεί ένα είδος ανοσοθεραπείας που αναζητά τα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.

Το φάρμακο Blina έχει ήδη εγκριθεί για θεραπεία ενηλίκων με καρκίνο και οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αποδείξουν ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και τα παιδιά. Περίπου 20 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το χρησιμοποιούν για παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων (B-ALL). 

Το Blina χορηγείται μέσω ενός λεπτού πλαστικού σωλήνα που παραμένει σε φλέβα στο χέρι του ασθενούς επί πολλούς μήνες καθώς μία αντλία που λειτουργεί με μπαταρία ελέγχει την ταχύτητα με την οποία το φάρμακο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όλο το κιτ μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε ένα σακίδιο.

Όπως και άλλοι ασθενείς, στον Arthur χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί η πιθανότητα σοβαρών αντιδράσεων ή παρενεργειών πριν ξεκινήσει η θεραπεία. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι το φάρμακο μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της χημειοθεραπείας - ίσως μέχρι και το 80% αυτής.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, οι στοχευμένες θεραπείες με βιολογικά μόρια και οι ανοσοθεραπείες έχουν μειώσει σημαντικά τις παρενέργειες που έχουν οι θεραπευόμενοι από διάφορα είδη καρκίνου. Αλλά η έρευνα δεν σταματάει ποτέ καθώς στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι να βρεθούν μοναδικές θεραπείες για κάθε είδος καρκίνου που να θεραπεύουν όλους με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Σχετικά Άρθρα