ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες συστάσεις από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία για το 2024

14 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Νέες συστάσεις για τον έλεγχο για καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) και κίνδυνο διαβήτη τύπου 1, μαζί με νέες οδηγίες διαχείρισης της παχυσαρκίας αποτελούν το περιεχόμενο των ενημερώσεων για τα Πρότυπα Φροντίδας της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA's) για το 2024. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύτηκε στο Diabetes Care. 

Η εισαγωγική ενότητα που συνοψίζει τις αλλαγές για το 2024 εκτείνεται σε 6 σελίδες και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Έλεγχος καρδιακής ανεπάρκειας: Προστέθηκαν 2 νέες συστάσεις που περιλαμβάνουν τον έλεγχο ενηλίκων με διαβήτη για ασυμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια με μέτρηση των επιπέδων νατριουρητικών πεπτιδίων για τη διευκόλυνση της πρόληψης ή της εξέλιξης σε συμπτωματικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας.

Έλεγχος PAD: Νέα ισχυρή σύσταση είναι ο έλεγχος για PAD σε ασυμπτωματικά άτομα με διαβήτη, ηλικίας ≥ 50 ετών, και με μικροαγγειοπάθεια, επιπλοκές στα πόδια ή οποιαδήποτε βλάβη των οργάνων από διαβήτη. Το έγγραφο συμβουλεύει επίσης την εξέταση του προσυμπτωματικού ελέγχου PAD για όλα τα άτομα που έχουν διαβήτη για ≥ 10 χρόνια.

Ο Gabbay σχολίασε, "Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά ακρωτηριασμού αυξάνονται, σε αντίθεση με πολλές άλλες επιπλοκές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απίστευτες ανισότητες στην υγεία. Οι μαύροι έχουν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να υποστούν ακρωτηριασμό".

Έλεγχος διαβήτη τύπου 1:  "Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διάγνωση της νόσου νωρίτερα ώστε να μπορούμε να επέμβουμε είναι πραγματικά σημαντικός παράγοντας σε αυτή την περίπτωση. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο για διαβήτη τύπου 1 και τη σκέψη για θεραπευτικές επιλογές για την καθυστέρηση της ανάπτυξης σοβαρού διαβήτη τύπου 1", είπε ο Gabbay. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος των συγγενών πρώτου βαθμού ατόμων με διαβήτη τύπου 1, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, προσέθεσε. 

Διαχείριση παχυσαρκίας: Οι νέες συστάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση μετρήσεων, πέρα από τον δείκτη μάζας σώματος, για να συμπεριλάβουν την περίμετρο μέσης και την αναλογία μέσης/ισχίου και ατομική αξιολόγηση της μάζας και της κατανομής του σωματικού λίπους.

Άλλες νέες συστάσεις: Μεταξύ των πολλών άλλων αναθεωρήσεων στο έγγραφο του 2024 περιλαμβάνονται νέες συστάσεις σχετικά με την τακτική αξιολόγηση και θεραπεία για την υγεία των οστών, την αξιολόγηση της αναπηρίας και τον έλεγχο και τη διαχείριση ηπατικής νόσου. Όσον αφορά το τελευταίο στοιχείο, ο Gabbay σημείωσε, "Δεν νομίζω ότι έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει. Ο διαβήτης και η παχυσαρκία γίνονται οι κύριες αιτίες ηπατικής νόσου".

Οι κλινικοί γιατροί μπορούν επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή Standards of Care στα smartphone τους. "Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο όταν σας κάνουν ερωτήσεις, καθώς δεν μπορείτε να θυμάστε τα πάντα. Εδώ μπορείτε να το αναζητήσετε σε λίγα δευτερόλεπτα", είπε ο Gabbay.

Σχετικά Άρθρα