ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα προσέγγιση βοηθάει στον υπολογισμό του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

13 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Η American Heart Association ακολουθεί μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου (CVD) με τον υπολογιστή κινδύνου PREVENT (Predicting Risk of cardiovascular disease EVENTs), τον οποίο ο οργανισμός παρουσίασε στο περιοδικό του Circulation. Η αριθμομηχανή μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής ανεπάρκειας 10 και 30 ετών για άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς και τους γιατρούς τους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τον κίνδυνο και την πρόληψη.

Οι ενημερωμένοι αλγόριθμοι για το PREVENT, βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα άτομα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων σε εθνικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Ο υπολογιστής κινδύνου υπολογίζει επίσης τους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των βιολογικών φύλων, οδηγώντας σε νέα ερευνητικά ευρήματα ειδικά για τις γυναίκες.

Η Δρ Sadiya Khan, καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern και πρώτη συγγραφέας της επιστημονικής δήλωσης, είπε στο Healthline ότι ο στόχος των ερευνητών είναι, μέσω του PREVENT, να αποτελέσουν πρότυπο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Στον πυρήνα αυτού του νέου παραδείγματος, βρίσκεται ένα νέο κατασκεύασμα υγείας που είναι γνωστό ως το καρδιαγγειακό-νεφρικό-μεταβολικό σύνδρομο (CKM). Το CKM αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη και ολιστική εικόνα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης στο ανθρώπινο σώμα διαφορετικών συστημάτων οργάνων που μπορούν ταυτόχρονα να επηρεάσουν το ένα το άλλο και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μίας σειράς προβλημάτων υγείας.

Η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος και η καρδιακή νόσος, συχνά διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα. Η CKM αντιμετωπίζει αυτά τα αποτελέσματα υγείας όχι ως ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά ως αλληλεξαρτώμενα και βιολογικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης CVD, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 επηρεάζεται επίσης από το βάρος και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακή νόσο.

«Είναι πραγματικά, πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την αντιμετώπιση του διαβήτη κάποιου ως διαφορετικό από τη θεραπεία της νεφρικής νόσου κάποιου ή τη θεραπεία της καρδιακής νόσου κάποιου και να σκεφτόμαστε πραγματικά τη θεραπεία του κινδύνου κάποιου για καρδιακή νόσο συνολικά», είπε η Khan.

Σχετικά Άρθρα