ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα πιθανή θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού

13 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες και, μόνο στην Ευρώπη, προκαλεί σχεδόν 92.000 θανάτους ετησίως. Αν και αυτός ο αριθμός είναι αναμφίβολα υψηλός, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού συνεχώς βελτιώνονται. Η πρόοδος στην πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπεία συνεπάγεται ότι μία ασθενής έχει πλέον 90% πιθανότητες επιβίωσης, όπως αναφέρει το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine.

Ωστόσο, μια ιδιαίτερα επιθετική παραλλαγή αυτού του τύπου καρκίνου, μπορεί να ανατρέψει αυτή την τάση για βελτίωση: ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC), ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή στερείται τριών ειδών κυτταρικών πρωτεϊνών. Οι όγκοι αυτής της κατηγορίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού και η προοπτική είναι πολύ χειρότερη από ό,τι για άλλους τύπους.

Οι όγκοι αναπτύσσονται πιο γρήγορα, εξαπλώνονται πιο συχνά πριν ανακαλυφθούν και είναι πιο πιθανό να επανέλθουν μετά τη θεραπεία. Και όταν ο TNBC υποτροπιάζει σε άλλα όργανα, είναι πιθανός ένας πρόωρος θάνατος, με ποσοστά επιβίωσης τόσο χαμηλά όσο 11%.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον TNBC. Η απόκριση συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση του όγκου ακολουθούμενη από ένα κοκτέιλ φαρμάκων χημειοθεραπείας που είναι γνωστό ότι δρουν ενάντια σε άλλους τύπους καρκίνου. Συχνά, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι αποσπασματικά και προσωρινά.

«Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα δημιουργεί συχνά άμυνες ενάντια σε αυτό το κοκτέιλ και δεν λειτουργεί πλέον», είπε η Δρ Andreia Valente, συντονίστρια ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την εύρεση θεραπειών για τον TNBC. «Όταν συμβαίνει αυτό, ο όγκος συνήθως γίνεται ανθεκτικός σε πολλά φάρμακα, που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται σε κανένα άλλο είδος χημειοθεραπείας και ο καρκίνος στη συνέχεια γίνεται πολύ επιθετικός».

Η Δρ Valente, η οποία εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, και η ερευνητική της συνεργάτης Δρ Helena Garcia, συντονίζουν το CanceRusolution, μια πρωτοβουλία Women TechEU που διαρκεί έως τα τέλη Μαΐου 2023.

Τα πρώτα αποτελέσματα από το CanceRusolution υποδηλώνουν ότι ένα φάρμακο με βάση το ρουθήνιο θα προκαλούσε λιγότερες παρενέργειες στους ασθενείς, επειδή τα υγιή κύτταρα φαίνεται να μην επηρεάζονται.

«Μέχρι στιγμής, από άποψη τοξικότητας, το προφίλ του φαρμάκου φαίνεται καλό», είπε η Δρ Garcia. «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι 24 ώρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, υπάρχει υψηλή συγκέντρωση της ένωσης στον όγκο, αλλά στο περιβάλλον αίμα και τα ούρα έχει σχεδόν εξαφανιστεί». Με νέα χρηματοδότηση, οι ερευνήτριες πιστεύουν ότι το φάρμακό τους θα μπορούσε να είναι έτοιμο για αξιολόγηση σε ανθρώπους εντός δύο ετών.


Σχετικά Άρθρα