ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα για την ασφάλεια των ενισχυτικών δόσεων κατά της COVID-19

07 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ενημερώνουν ότι τα άτομα που έλαβαν τις τελευταίες ενισχυτικές δόσεις τους (με τα στελέχη Όμικρον 4 και 5), είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, από τα άτομα που έλαβαν προηγούμενες ενισχυτικές δόσεις.

Τα νέα δεδομένα από τις Pfizer και BioNTech, έρχονται μία ημέρα αφότου μια μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι νέες δισθενείς ενισχυτικές δόσεις, είχαν παρόμοιο προφίλ ασφάλειας με τα προηγούμενα εμβόλια COVID-19.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις διαρκώς νεοεμφανιζόμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) , ενέκρινε αυτές τις δισθενείς ενισχυτικές δόσεις προτού να είναι διαθέσιμα δεδομένα από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Από την αρχική έγκριση των δισθενών εμβολίων από την FDA, έχουν εμφανιστεί αρκετές νέες παραλλαγές του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Ο Δρ Ashish Jha, επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID του Λευκού Οίκου, δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τύπου, ότι η διοίκηση «παρακολουθεί προσεκτικά» αυτά τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένων «εκείνων που αποφεύγουν ορισμένες από τις θεραπείες μας».

Ωστόσο, επειδή όλες αυτές οι υποπαραλλαγές προέκυψαν από τα υπάρχοντα στελέχη της Όμικρον, τα «επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια θα πρέπει να παρέχουν πολύ υψηλότερο βαθμό προστασίας από ό,τι θα είχε το αρχικό πρωτότυπο εμβόλιο», επεσήμανε ο Jha.

Μάλιστα, η FDA ανέφερε σε δήλωσή του τον Αύγουστο ότι βάσισε την απόφασή της για τα δισθενή εμβόλια στο «σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων». Αυτό περιλαμβάνει μελέτες σε ζώα σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις BA.4 και 5, κλινικές δοκιμές δισθενών αναμνηστικών BA.1, κλινικές δοκιμές των αρχικών εμβολίων και αναμνηστικών δόσεων και συνεχή παρακολούθηση της ασφάλειας των υφιστάμενων εμβολίων.

Εγκρίνοντας τα δισθενή εμβόλια για νεότερες ηλικιακές ομάδες, ο οργανισμός βάσισε την απόφασή του στα ίδια στοιχεία. Οι ειδικοί δήλωσαν στο Healthline ότι - δεδομένων αυτών των στοιχείων και του γεγονότος ότι οι δισθενείς ενισχυτές BA.4/5 είναι τόσο παρόμοιοι με τους ενισχυτές BA.1 - δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα δισθενή εμβόλια είναι ασφαλή.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος προτού μάθουμε πόση ανοσολογική ενίσχυση θα προσφέρουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι των παραλλαγών Όμικρον που κυκλοφορούν επί του παρόντος - και ακόμη περισσότερο για να γνωρίζουμε πόσο καλά θα ανταποκριθούν σε μελλοντικές παραλλαγές που μπορεί να προκύψουν.


Σχετικά Άρθρα