ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Να κάνουμε ή όχι τα εμβόλια του κορωνοϊού και της γρίπης ταυτόχρονα;

28 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Καθώς η περίοδος των γιορτών πλησιάζει, συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε κάνει τα εμβόλια κατά της COVID-19 και της γρίπης και η ανασφάλεια κυριεύει τους πιο ηλικιωμένους που θα κληθούν να συμμετέχουν σε τραπέζια με συγγενείς και άλλες συγκεντρώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι πολύ αργά για να εμβολιαστούμε. Αλλά μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα;

Πρόσφατη μελέτη των δεδομένων του Medicare, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ελαφρώς αυξημένος - αλλά ακόμα πολύ σπάνιος - κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για ηλικιωμένους που λαμβάνουν εμβόλιο κατά της γρίπης και εμβόλιο COVID-19 ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος ήταν περίπου τρία εγκεφαλικά για κάθε 100.000 δόσεις του δισθενούς εμβολίου κατά της COVID της Pfizer και περίπου τρία παροδικά ισχαιμικά επεισόδια για κάθε 100.000 δόσεις του διδύναμου εμβολίου κατά της COVID της Moderna. Άλλες μελέτες δεν έχουν αποκαλύψει τον ίδιο κίνδυνο, με αποτέλεσμα το CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις τους για τα εμβόλια αυτή τη στιγμή. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 ενημερώθηκαν φέτος για να στοχεύουν σε ένα στέλεχος του κορωνοϊού και όχι σε δύο.

Μια μεγάλη πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Pfizer, η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα υγείας σε άτομα που έκαναν τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού μαζί ή χωριστά, βρήκε μικρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ομάδων.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά νοσηλειών, επισκέψεων στα επείγοντα και επισκέψεων σε γιατρό, ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο ομάδων. Συνολικά, η ομάδα που έλαβε και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα, είχε ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτεί το γιατρό ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών για COVID-19, αλλά λιγότερο πιθανό να χρειαστεί ιατρική φροντίδα για τη γρίπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λήψη και των 2 εμβολίων μαζί, βελτίωσε την ανοσολογική προστασία έναντι των λοιμώξεων της γρίπης.

Επομένως, ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνετε τα εμβόλια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις, αλλά ο Δρ William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, λέει ότι το να τα κάνετε μαζί είναι πολύ λογικό, ειδικά αυτή την περίοδο.

Σχετικά Άρθρα