ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύκητες: Μπορούν να συμβάλουν στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου

06 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί ένα ποικίλο μικροβιακό οικοσύστημα που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία μας. Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια ποικιλία μυκήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο (UCSD) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης μυκήτων ως διαγνωστικού, προγνωστικού και θεραπευτικού εργαλείου κατά του καρκίνου.

«Οι συσχετίσεις καρκίνου και μικροβίων έχουν διερευνηθεί εδώ και αιώνες, αλλά οι μύκητες που σχετίζονται με τον καρκίνο έχουν εξεταστεί ελάχιστα», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ Sandip Patel, ογκολόγος του UCSD και επικεφαλής κλινικών δοκιμών, υποστήριξε στο Healthline ότι η νέα έρευνα είναι πρωτοποριακή και συναρπαστική. «Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου και οι μύκητες μπορεί στην πραγματικότητα να υποκινήσουν μια ανοσολογική απόκριση, όχι μόνο ως βιοδείκτες, αλλά και ως πιθανή θεραπεία».

Επιπλέον, ο Rob Knight , Ph.D., καθηγητής βιομηχανικής, παιδιατρικής και επιστήμης και μηχανικής υπολογιστών στο UCSD, καθώς και συνιδρυτής της Micronoma, μιας εταιρείας βιοψιών στο Σαν Ντιέγκο που αναπτύσσει μικροβιακούς βιοδείκτες στο αίμα και τους ιστούς για τη διάγνωση και τη θεραπεία καρκίνων, ήταν ένας από τους συν-συγγραφείς αυτής της μελέτης. Ο ίδιος δήλωσε σε μια δήλωση Τύπου ότι «η ύπαρξη μυκήτων στους περισσότερους ανθρώπινους καρκίνους είναι και εκπληκτική και αναμενόμενη».

«Είναι εκπληκτικό γιατί δεν γνωρίζουμε πώς οι μύκητες θα μπορούσαν να εισχωρήσουν σε όγκους σε όλο το σώμα. Αλλά είναι επίσης αναμενόμενο επειδή ταιριάζει στο πρότυπο των υγιών μικροβιωμάτων σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του στόματος και του δέρματος, όπου βακτήρια και μύκητες αλληλεπιδρούν ως μέρος μιας πολύπλοκης κοινότητας», προσέθεσε.

Οι ερευνητές βρήκαν μυκητιακό DNA και κύτταρα σε πολλούς σημαντικούς ανθρώπινους καρκίνους, με διαφορές στις συνθέσεις της κοινότητας που διέφεραν μεταξύ των τύπων καρκίνου.

Ο Patel δήλωσε πως είναι πιθανό ότι υπάρχουν πράγματα στο περιβάλλον του όγκου που είτε διευκολύνουν την ανάπτυξη καρκίνου, είτε τον κρατούν υπό έλεγχο.

«Οι ζωντανοί οργανισμοί αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτή η μελέτη είναι η αρχική προσπάθεια για να κατανοήσουμε ποια στοιχεία στον όγκο μπορεί να συμβάλλουν ή/και να αναστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου».

Ένα είδος μυκήτων βρέθηκε να εμπλουτίζεται σε όγκους καρκίνου του μαστού ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ ένα άλλο είδος παρατηρήθηκε έντονα σε δείγματα καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι υπήρχαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων μυκήτων και ηλικίας, υποτύπων όγκων, καπνίσματος, ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία και συνθηκών επιβίωσης.

Τέλος, ο Δρ. Gregory Sepich-Poore, συν-συγγραφέας της μελέτης καθώς και συνιδρυτής και επικεφαλής ανάλυσης στη Micronoma, δήλωσε ότι τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το μικροβίωμα στο σύνολό του είναι ένα βασικό κομμάτι της  βιολογίας του καρκίνου».


Σχετικά Άρθρα