ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2;

06 September 2022, 07:00

images

Ιοί, όπως ο Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου, μπορούν να εξαπλωθούν, μέσω τσιμπημάτων από κουνούπια που τους μεταφέρουν. Τι ισχύει, όμως, για τον κορωνοϊό; Το Medical News Today, μίλησε με ειδικούς για να μάθουμε, εάν τα κουνούπια θα μπορούσαν επίσης να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19.

Η απάντηση είναι «όχι», σύμφωνα με τον Δρ Daniel Markowski, τεχνικό σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών. «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κουνούπια μπορούν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε.

«Συνήθως, το κουνούπι πρέπει πρώτα να τραφεί με έναν μολυσμένο ξενιστή, στο αίμα του οποίου κυκλοφορεί αρκετό ιικό φορτίο, ώστε να υπάρχει κάποια ποσότητα στη μικρή ποσότητα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του ''γεύματος'' με αίμα», εξήγησε.

«Δεύτερον, ο ιός πρέπει να επιβιώσει στο έντερο του εντόμου, το οποίο έχει μια σειρά από ανοσολογικές αντιδράσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Όχι μόνο πρέπει να επιβιώσει μέσα στο έντερο του κουνουπιού, αλλά πρέπει να αναπαραχθεί και τελικά να συνδεθεί σε θέσεις υποδοχέα στο τοίχωμα του μεσαίου εντέρου και να περάσει μέσα από αυτό το φράγμα στην κοιλότητα του σώματος του κουνουπιού», προσέθεσε ο Δρ Markowski.

«Όπως μπορείτε να δείτε, είναι ένα αρκετά μακρύ και πολύπλοκο ταξίδι που κάνει κάθε ιός για να περάσει από τον έναν ξενιστή στον άλλο, μέσω ενός τσιμπήματος κουνουπιού, γι' αυτό πολλοί ιοί όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός και η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια».

Τον Ιούλιο του 2022, μια ομάδα ερευνητών συμπεριλαμβανομένου του Δρ Stephen Higgs, αναπληρωτή αντιπροέδρου για την Έρευνα και διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοασφάλειας στο Kansas State University, διαπίστωσε μέσω μελέτης, ότι ακόμη και κάτω από ακραίες συνθήκες, ο ιός SARS-CoV-2 δεν πολλαπλασιάστηκε στα κουνούπια.

Εξαιτίας αυτού, δήλωσαν οι ερευνητές, τα κουνούπια δεν θα ήταν σε θέση να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, ακόμα κι αν το κουνούπι τρεφόταν από κάποιον που έχει μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2.

«Αυτό που κάναμε στην αρχική μας εργασία ήταν να εγχύσουμε τον SARS-CoV-2 στα κουνούπια. Γνωρίζουμε ότι, χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση μπορεί μερικές φορές να μολυνθεί ένα ανθεκτικό κουνούπι με έναν ιό που κανονικά δεν θα το μολύνει. Ακόμη και με αυτή την αφύσικη προσέγγιση, ο SARS-COV-2 δεν μόλυνε και δεν πολλαπλασιάστηκε στα κουνούπια», σημείωσε ο Δρ Higgs.

Τέλος, ο ίδιος ρωτήθηκε εάν, με την εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2, λόγω μεταλλάξεων του ιού, τα κουνούπια θα μπορούσαν ποτέ να τον μεταφέρουν.

«Δεν το πιστεύω, επειδή δεν νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να μετατρέψουν έναν ιό που δεν μολύνει τα κουνούπια σε έναν ιό που θα μπορούσε να μολύνει ένα κουνούπι», κατέληξε.




Σχετικά Άρθρα