ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα η γρίπη και ο κορωνοϊός;

03 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει δωρεάν εμβόλια για τη γρίπη σε περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους αυτό το φθινόπωρο. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 και της γρίπης, συνιστώνται για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, δηλαδή για όσους είναι άνω των 50 ετών, τις έγκυες, άτομα με ορισμένες υποκείμενες παθήσεις υγείας, διαμένοντες οίκων ευγηρίας και τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιεί ένα ενημερωμένο εμβόλιο για την ενισχυτική δόση κατά της COVID-19, στοχεύοντας τόσο στην αρχική μορφή του ιού ,όσο και στην παραλλαγή του ιού της πανδημίας, Όμικρον. Είναι, μάλιστα, ασφαλές να λάβετε και το εμβόλιο γρίπης στο ίδιο ραντεβού.

Τα περισσότερα μικρά παιδιά δεν έχουν περάσει ακόμα γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν δημιουργήσει καμία φυσική ανοσία σε αυτόν τον ιό, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης φέτος, λένε οι ειδικοί.

Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Δρ Susan Hopkins σημειώνει: «Ανησυχώ περισσότερο για τη γρίπη από ό,τι τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης της ανοσίας που υπάρχει».

Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απειλή της γρίπης που κυκλοφορεί ευρέως μαζί με νέες παραλλαγές της COVID-19 που θα μπορούσαν να αποφύγουν την ανοσολογική απάντηση.

"Αυτός ο συνδυασμός ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επομένως, εάν σας προτείνουν να κάνετε το εμβόλιο, ελάτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας".

Τέλος, τονίζεται ότι τα ιατρεία των γενικών ιατρών και τα φαρμακεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης σε παρτίδες καθ' όλη την περίοδο της έξαρσης του ιού. Είναι καλό να κάνει κάποιος το εμβόλιο έστω και καθυστερημένα παρά καθόλου.


Σχετικά Άρθρα