ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μολύνει ανθρώπινους αισθητηριακούς νευρώνες;

23 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv –στο οποίο δημοσιεύονται προκαταρκτικές επιστημονικές εκθέσεις-, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου του κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2) στο περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ). Οι αισθητικοί νευρώνες ανθρώπινης προέλευσης δημιουργήθηκαν από iPS (επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα ) που εκτέθηκαν στο στέλεχος SARS-CoV-2 WA1/2020 και σε παραλλαγές, όπως η Δέλτα και η Όμικρον.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι οι νευρώνες δεν έχουν υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης, που είναι κρίσιμοι για την είσοδο του SARS-CoV-2, και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να μολυνθούν από SARS-CoV-2. Έτσι, η ομάδα ερεύνησε εάν οι νευρώνες μπορούσαν να εκφράσουν το ACE2 και να μολυνθούν από το SARS-CoV-2.

Συγκρίθηκαν τα προφίλ γονιδιωματικής έκφρασης των θετικών στο SARS-CoV-2 RNA και τα των αρνητικών στο SARS-CoV-2-RNA αισθητήριων νευρώνων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να μολύνει το 20% των αισθητηριακών νευρώνων, με την Όμικρον να έχει το μικρότερο ποσοστό μόλυνσης (τρεις φορές χαμηλότερο από το WA1/2020 και τη Δέλτα). Παρόλο που οι νευρώνες είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, ο ιός δεν μπόρεσε να αναπαραχθεί ενεργά.

Το ριβονουκλεϊκό οξύ SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 30% των μολυσμένων με SARS-CoV-2 κυττάρων. Η ομάδα ανίχνευσε RNA του γονιδίου SARS-CoV-2 (νουκλεοκαψίδιο) στο 18% και στο 21% των νευρώνων και των κυττάρων HEK293T -κύτταρα ανθρώπινου εμβρυϊκού νεφρού-, αντίστοιχα, υποδεικνύοντας ότι οι νευρώνες υποστήριξαν τη μόλυνση από το SARS-CoV-2 και την αντιγραφή του ριβονουκλεϊκού οξέος. Οι εκφράσεις των κυτταρικών και αισθητηριακών νευρωνικών δεικτών νευρικής ακρολοφίας ήταν συγκρίσιμες μεταξύ των κυτταρικών πληθυσμών, υποδεικνύοντας ότι η αισθητηριακή νευρωνική ωριμότητα δεν καθόρισε την ανάπτυξη της COVID-19. Αντίθετα, τα θετικά στο ριβονουκλεϊκό οξύ κύτταρα SARS-CoV-2 κατέδειξαν μειωμένη έκφραση γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό του ριβονουκλεϊκού οξέος . Τέλος, οι μολυσμένοι νευρώνες παρουσίασαν μειωμένο μεταβολισμό RNA, ο οποίος μπορεί να αναστείλει τη μετάφραση του ριβονουκλεϊκού οξέος του SARS-CoV-2.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το στέλεχος SARS-CoV-2 WA1/2020, η Δέλτα και η Όμικρον θα μπορούσαν να μολύνουν τον ανθρώπινο αισθητήριο τύπο νευρώνων. Ωστόσο, η μόλυνση από SARS-CoV-2 στους νευρώνες είναι μη παραγωγική. Τα ευρήματα θα μπορούσαν πιθανώς να εξηγήσουν τις περιφερικές νευροπάθειες που παρατηρούνται σε ασθενείς με COVID-19.




Σχετικά Άρθρα