ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας στην έντονη ζέστη; Που είναι το όριο;

13 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Καθώς το νέο κύμα καύσωνα έχει πλήξει πολλές περιοχές του κόσμου τις τελευταίες ημέρες, στοιχεία δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί βέλτιστα όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες στο εύρος 40-50 βαθμών Κελσίου (104-122 βαθμούς Φαρενάιτ) μειώνουν το μεταβολικό ρυθμό ενός ατόμου, σε σημείο που χρησιμοποιεί την ίδια  ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει σε ηρεμία.

Όταν συμβεί αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αναπνέουν πιο βαριά και οι καρδιακοί παλμοί τους να αυξηθούν. Μόλις το σώμα ενός ατόμου δεν μπορεί πλέον να ανακουφιστεί από την υπερβολική θερμότητα - μια κατάσταση γνωστή ως «θερμικό στρες» - η θερμοκρασία του πυρήνα αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλο ή λιποθυμία.

«Οι άνθρωποι είναι συνήθως αρκετά ικανοί στο να εγκλιματίζονται στη ζέστη, μέχρι ένα σημείο», δήλωσε ο Lewis Halsey, καθηγητής Επιστημών Ζωής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στην Αγγλία που διεξήγαγε την έρευνα.

Παγκοσμίως, δεδομένα από το Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν υποδηλώνουν ότι αυτή η 4η Ιουλίου μπορεί να ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Ο Halsey, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στα πειράματά του, είπε ότι το περιβάλλον στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι «πολύ ζοφερό», επειδή ούτε ο ιδρώτας δεν μπορεί να μας δροσίσει.

«Το να μπορείς να ιδρώνεις είναι μία υπερδύναμη, εκτός αν έχει πολύ υγρασία και τότε ο μηχανισμός εφίδρωσης δεν λειτουργεί, επειδή ο ιδρώτας δεν πάει πουθενά. Απλώς συσσωρεύεται στο δέρμα», είπε.

Ο Halsey εκτίμησε ότι αν οι συμμετέχοντες είχαν μείνει στον θάλαμο στους 50 βαθμούς Κελσίου και 50% υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να μην είχαν επιβιώσει, αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πόση έκθεση θα ήταν θανατηφόρα.

Είναι σημαντικό, σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Εάν πρέπει να βγείτε από το σπίτι, πάρτε τα κατάλληλα μέτρα- φορέστε καπέλο, ανοιχτόχρωμα ρούχα, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και πίνετε πολύ νερό.


Σχετικά Άρθρα