ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μια εξέταση - σύμμαχος στη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

11 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Οι εξετάσεις κοπράνων μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμο καρκίνο του παγκρέατος, αναφέρουν ερευνητές σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 136 εθελοντές. Τα ευρήματα, που αναλύονται στο περιοδικό Gut, υποδεικνύουν ότι ανιχνεύσιμες αλλαγές που αφορούν εντερικά προβλήματα, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι υπάρχει όγκος στο πάγκρεας.

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο προχωρημένος και πιο δύσκολος να αντιμετωπιστεί όταν τελικά εντοπιστεί. Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει και εξαπλώνεται, μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα, όπως δυσπεψία, αλλαγές στη συνήθη λειτουργία του εντέρου και πόνο στην κοιλιά ή την πλάτη. Μερικοί άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό τους αρκετές φορές πριν διαγνωστούν με καρκίνο του παγκρέατος.

Επί του παρόντος, λιγότεροι από ένας στους 20 από τους καρκινοπαθείς με την πιο κοινή μορφή - αδενοκαρκίνωμα του πόρου - θα επιβιώσουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια. Η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά αυτές τις πιθανότητες.

Η ισπανική ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα συνέλεξε δεδομένα από ασθενείς από δύο νοσοκομεία - το ένα στη Μαδρίτη και το άλλο στη Βαρκελώνη-. Μόνο ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν αδενοκαρκίνωμα παγκρεατικού πόρου, ενώ οι άλλοι επιλέχθηκαν για την απαραίτητη σύγκριση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σάλιου και κοπράνων από τους εθελοντές για να δουν αν υπήρχε κάποια διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. Ενώ τα δείγματα σάλιου δεν έδειξαν κάτι, τα κόπρανα έδειξαν μια διαφορά που η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος. Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό γονιδιωματικό προφίλ βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων του εντέρου.

"Αυτό αναγνώριζε σταθερά ασθενείς με τη νόσο, ανεξάρτητα από το πόσο αυτή είχε προχωρήσει, υποδηλώνοντας ότι οι χαρακτηριστικές "υπογραφές" μικροβιώματος εμφανίζονται νωρίς και ότι το μικροβίωμα των κοπράνων μπορεί να εντοπίσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο", σημειώνουν οι ερευνητές.

Συνιστούν ωστόσο περισσότερες μελέτες και μάλιστα κάποιες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ανεξάρτητοι ερευνητές στη Γερμανία έχουν επικυρώσει τα ευρήματα σε μικρό αριθμό ασθενών και το τεστ δοκιμάζεται επίσης στην Ιαπωνία.


Σχετικά Άρθρα