ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία ακόμα κατάσταση που πρέπει να προσέχουν τα άτομα με διαβήτη

18 September 2022, 08:00

images

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, 37 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από διαβήτη και από αυτούς, τα 34,5 εκατομμύρια παρουσιάζουν και μερική απώλεια ακοής.

Μάλιστα, η απώλεια της ακοής, είναι δύο φορές συχνότερη σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν και δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα, οι ειδικοί εικάζουν ότι υπάρχει σχέση του σακχάρου με τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του αυτιού. Άλλωστε με τον ίδιο μηχανισμό, ο διαβήτης πλήττει τα μάτια, τα πέλματα, τα γεννητικά όργανα και την καρδιά.

Οι ειδικοί τονίζουν ως εκ τούτου, ότι είναι χρήσιμο τα άτομα με διαβήτη να κάνουν τακτικές, προληπτικές εξετάσεις στα αυτιά τους και ειδικά ακοογράμματα για να προλάβουν το όποιο πρόβλημα στην αρχή του. Εξάλλου, τονίζουν ότι ένας καλά ρυθμισμένος διαβήτης δεν προκαλεί τελικά προβλήματα στα αγγεία κι άρα δεν πλήττει και την ακοή. 

Εξάλλου, συστήνουν να παρακολουθούν οι ασθενείς αν έχουν αρχίσει να κοιτούν τους  συνομιλητές στο στόμα για να καταλάβουν τι λένε, εάν δεν καταλαβαίνετε ότι η ένταση της τηλεόρασης υψηλή κι αν έχει συμβεί να μην ακούσουν αυτοκίνητο να έρχεται από πίσω τους όταν είναι πεζοί. 

Οι καταστάσεις αυτές, είναι κλασικά συμπτώματα μειωμένης ακοής και πρέπει να μάς οδηγούν όλους στο ωτορινολαρυγγολόγο.



Σχετικά Άρθρα