ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού από την Κίνα

17 Ιανουαρίου 2023, 07:00

images

Με αρνητικό μοριακό ή rapid test θα μπορούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα να εισέρχονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) που εκδόθηκε χθες από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ισχύ εκ πρώτης έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 06:00 το πρωί. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση για την πρόληψη και τον έλεγχο της COVID-19, κάνοντας έκκληση στα κατά τόπους οικονομικά υπουργεία των επαρχιών να εντείνουν τις μεταβιβάσεις πληρωμών σε αγροτικές και φτωχές περιοχές.

Η είσοδος των ταξιδιωτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας που προέρχονται από την Κίνα με απευθείας πτήσεις θα επιτρέπεται στην Ελλάδα, εφόσον έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός 48 ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός 2) ωρών πριν από την επιβίβασή τους για Ελλάδα. Όλοι οι ταξιδιώτες από Κίνα υποχρεούνται στη χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή KN95), τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης, όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο αεροδρόμιο. Τα μέτρα για είσοδο στην Ελλάδα που αφορούν τους ταξιδιώτες από όλες τις περιοχές της Κίνας και ισχύουν για ανηλίκους (παιδιά) από πέντε (5) ετών και άνω.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν, οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης, έχουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

Τα ανωτέρω αναγκαία έγγραφα εισόδου (αρνητικά αποτελέσματα τεστ) επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον τους ζητηθούν, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας.

Μέτρα και στη Κίνα που επιτέλους παραδέχεται το πρόβλημα

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι με COVID-19 πέθαναν σε νοσοκομεία από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι τις 12 Ιανουαρίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα έκαναν λόγω για μονοψήφιο αριθμό νεκρών!

Όπως αναφέρει τώρα σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, η χρηματοδότηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κυρίως για θεραπεία, επιδόματα προσωρινής εργασίας για το ιατρικό προσωπικό, εμβολιασμούς και βελτίωση των δυνατοτήτων ιατρικής θεραπείας, ανέφερε.

Η Κίνα θα υποστηρίξει επίσης τη χρήση ομολόγων των τοπικών κυβερνήσεων και την έκδοση ειδικών τοπικών κυβερνητικών ομολόγων για την οικοδόμηση πιστοποιημένων σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανέφερε. Ο συντονισμός πόρων πρώτης βοήθειας στο ύπαιθρο θα πρέπει να γίνεται καλά και θα πρέπει να ετοιμαστεί η ιατρική θεραπεία ασθενών με σοβαρές παθήσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η χώρα θα δημιουργήσει “πράσινους διαύλους” για την κυβέρνηση, που θα διευκολύνουν την αγορά ιατρικών προμηθειών, δεσμευόμενη πως “η πρόληψη και ο έλεγχος της COVID-19 δεν πρέπει να επηρεαστεί από χρηματοδοτικά θέματα”, ανέφερε.

Το ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει αυξηθεί μόλις κατά 2,8% το 2022 καθώς τα λοψκδοςν επηρέασαν τη δραστηριότητα και την εμπιστοσύνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, από 3,2% που προέβλεπε τον Οκτώβριο και ανάπτυξη 8,4% το 2021.


Σχετικά Άρθρα