ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεταμόσχευση ωοθυλακικού ιστού για επαναφορά της γονιμότητας

25 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Επειδή η έναρξη της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ άμεση και ο χρόνος πιεστικός , αμέσως μετά τη διάγνωση επιλέγεται η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους, ώστε να "παγώσουν" το χρόνο, καθώς η κατάψυξη ωαρίων απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Μάς εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, χειρουργός μαιευτήρας- γυναικολόγος, ειδικός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών:

"Η ευκολία με την οποία μπορούν να συλλεχθούν ωοθηκικοί ιστοί λαπαροσκοπικά, καθιστά τη μεταμόσχευση ωοθηκών μια ελκυστική επιλογή για την αποκατάσταση της γονιμότητας. Μέσω αυτής της μεθόδου, αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα της ωοθήκης, ο φλοιός, ο οποίος περιέχει βιώσιμα ωοκύτταρα μέσα σε υγιή ωοθυλάκια. Η διαδικασία, δηλαδή, επιτρέπει την αποθήκευση ανώριμων ωοθυλακίων. Ο φλοιός καταψύχεται σε λεπτές τομές, αποψύχεται και επανατοποθετείται.

Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000 και μέχρι τώρα, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αναφέρονται ενδεικτικά περίπου 180 ορθοτοπικές ή ετεροτοπικές αυτο-μεταμοσχεύσεις κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού, σε γυναίκες με ογκολογικό ιστορικό και ωοθηκική ανεπάρκεια, οι οποίες κατέληξαν σε 96 κυήσεις και 86 γεννήσεις. Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα για τον χρόνο λειτουργίας του μεταμοσχευμένου ιστού και τις διαφορετικές θέσεις μεταμόσχευσης, ενώ, παράλληλα, σημαντική πρόκληση αφορά η μεταμόσχευση της συνολικής ωοθήκης.

Πέρσι στην κλινική μας πραγματοποιήσαμε με επιτυχία μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε τρεις γυναίκες, που στο παρελθόν νόσησαν από καρκίνο και επέλεξαν να καταψύξουν τον φλοιό των ωοθηκών τους, ώστε να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους, όταν αποθεραπευτούν. Οι τρεις γυναίκες οι οποίες πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα διαγνώστηκαν με καρκίνο, αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες). Μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επιστρέψαν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ’ αρχάς με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν οι ωοθήκες τους.

Οι γυναίκες αυτές σήμερα είναι καλά στην υγεία τους και προσπαθούν με φυσικό τρόπο να γίνουν μανούλες. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα προχωρήσουμε σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η επιστήμη πια δίνει τόσες δυνατότητες που όλοι μπορούν να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Κεφάλαιο γονιμότητα

Η ενημέρωση ενός προσώπου ή ενός ζευγαριού προκειμένου να μπορέσει να αναγνωρίσει εάν και πότε είναι η ώρα να αναζητήσει βοήθεια για να πραγματοποιήσει μια από τις θεμελιώδεις επιθυμίες/ανάγκες του ανθρώπινου είδους – αυτή της αναπαραγωγής - αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός.

Η λήψη της παραπάνω απόφασης, προϋποθέτει την κατανόηση του όρου γονιμότητα. Άραγε τι εννοεί ή τι καταλαβαίνει ο καθένας μας λέγοντας ή ακούγοντας τη λέξη γονιμότητα; Όπως θα δούμε στο λεξικό είναι η ιδιότητα του γόνιμου η ικανότητα για αναπαραγωγή.

Η ανάπτυξη των μεθόδων της εξωσωματικής γονιμοποίησης την τελευταία 30ετία αποτέλεσε τη λύση για πάρα πολλές περιπτώσεις υπογόνιμων προσώπων ή ζευγαριών, με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτονόητο ότι όποτε θέλουμε εμείς μπορούμε να γίνουμε γονείς.

Κάποια βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει καθένας μας είναι τα εξής:

1. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωοθηλάκια που πρόκειται να έχουν. Η γονιμότητα τους, η ικανότητά τους για αναπαραγωγή δηλαδή, μειώνεται όμως αισθητά από ηλικία των 35 χρόνων, καθώς τα ωάρια τους χάνονται με το πέρασμα του χρόνου. Μέχρι την ηλικία των 37 ετών έχουν “χάσει” το 95% των ωαρίων τους.

2. Οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια από την εφηβεία τους και για όλη τους τη ζωή αλλά η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την ηλικία.

3. Σε μια εκσπερμάτωση, οι άνδρες παράγουν περίπου 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια.

4. Η γυναίκα παράγει ένα ωάριο μια φορά το μήνα δηλαδή περίπου 500 ωάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

5. Σωστό σωματικό βάρος, αποχή από το κάπνισμα, περιορισμός του αλκοόλ και της καφεΐνης, καθώς και τακτική σωματική άσκηση αυξάνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

6. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η παρωτίτιδα μετά την εφηβεία, η κρυψορχία, το σύνδρομo πολυκυστικών ωοθηκών,η ενδομητρίωση,τα προβλήματα του εμμηνορυσιακού κύκλου, ορισμένοι περιβαλλοντικοί ρύποι και χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

7. Η ελεύθερη σεξουαλική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη όταν πραγματοποιείται κατά το διάστημα 5 ημερών περίπου πριν από την ωορρηξία και μέχρι τη μέρα της ωορρηξίας. Αυτό είναι το παράθυρο γονιμότητας".



Σχετικά Άρθρα