ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Mελέτη προσδιορίζει πιθανή οδό μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στον εγκέφαλο

11 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Eρευνητές από το University of Arizona Cancer Center στο UArizona Health Sciences, εντόπισαν ένα βιολογικό μηχανισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού ο οποίος κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο. Μελετώντας μάλιστα τις μεταβολικές διαφορές μεταξύ των κυττάρων του πρωτοπαθούς καρκίνου του μαστού και εκείνων που οδηγούν σε μετάσταση στον εγκέφαλο, προσδιόρισαν ότι η αυτοφαγία ρυθμίστηκε σημαντικά προς τα πάνω στις εγκεφαλικές μεταστάσεις.   

Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία κυτταρικής ανακύκλωσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καρκινικά κύτταρα για να παραμείνουν ζωντανά όταν αντιμετωπίζουν αγχωτικές καταστάσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από αντικαρκινικά φάρμακα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical and Translaonal Medicine, οι ερευνητές έδειξαν αρχικά ότι η στόχευση του βασικού γονιδίου που ρυθμίζει την αυτοφαγία  (ATG7), μείωσε σημαντικά την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων του μαστού να δημιουργούν εγκεφαλικές μεταστάσεις σε μοντέλα ποντικών. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο εγκεκριμένο από τον Oργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μεταστάσεων στον εγκέφαλο του καρκίνου του μαστού. Η υδροξυχλωροκίνη αναστέλλει την αυτοφαγία και κυρίως, διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

"Τα περισσότερα φάρμακα δεν διαπερνούν αποτελεσματικά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι εγκεφαλικές μεταστάσεις είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστούν", δήλωσε η Jennifer Carew, καθηγήτρια Iατρικής στο UArizona  College of Medicine - Tucson και μέλος του UArizona Cancer Center Clinical and Translaonal Oncology Program. 

Η ερευνητική ομάδα συνδύασε την υδροξυχλωροκίνη με τη λαπατινίμπη, επίσης εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Έδειξαν ότι αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων, μείωσε αποτελεσματικά τον αριθμό και τo μέγεθος των εγκεφαλικών μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού σε μοντέλα ποντικών.

Η υδροξυχλωροκίνη έχει συνδυαστεί με πολλούς άλλους  αντικαρκινικούς παράγοντες σε κλινικές δοκιμές πρώιμης φάσης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά   που οι ερευνητές μελέτησαν την αποτελεσματικότητά της όταν συνδυάζεται με λαπατινίμπη για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. «Η ομάδα μας και άλλοι (ερευνητές)  έχουμε δείξει ότι η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας καθιστά πιο δύσκολο για πολλούς διαφορετικούς τύπους θεραπειών καρκίνου να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και αυτό προάγει την αντίσταση στα φάρμακα", δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας SteQan Nawrocki, PhD, συνδιευθυντής του Cancer Center Clinical and Translational Oncology Program και καθηγητής στο UArizona College of Medicine -Tucson. 

«Έπειδή η υδροξυχλωροκίνη και η λαπατινίμπη έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA, μπορούμε να  προωθήσουμε αυτόν τον συνδυασμό φαρμάκων γρήγορα σε  μια κλινική δοκιμή για ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις καρκίνου του μαστού». 

Σχετικά Άρθρα