ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη για την ανοσμία από Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

28 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Μελέτη στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει ότι το σύμπτωμα της ανοσμίας σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παραταθεί μέχρι και ένα μήνα.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τις περιπτώσεις 79 ασθενών με ήπια ως μέτρια νόσο COVID-19, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και ανέρρωσαν στο σπίτι τους. Από τους ασθενείς αυτούς ζητήθηκε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που κάλυπτε την περίοδο από την στιγμή της νόσησης ως και ένα μήνα μετά την πλήρη ανάρρωση. Εν τω μεταξύ, τους υπέβαλαν σε ειδικές εξετάσεις για να παρακολουθείται η πορεία τους.

Όπως φάνηκε, από τους 79 συμμετέχοντες, οι 29 (36,7%) ανέφεραν απώλεια όσφρησης και οι 21 (27,8%) απώλεια γεύσης. Στη συνέχεια, παρατηρήθηκε ότι κάποιοι απέκτησαν και πάλι απότομα τις δύο αισθήσεις ενώ κάποιοι άλλοι τις ανέκτησαν σταδιακά. Ως προς την ηλικία και το φύλο δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές ενώ η απώλεια της γεύσης ήταν πιο έντονη σε ό,τι αφορούσε τα γλυκά και τα αλμυρά. 

Η αυτο-αξιολόγηση στα ερωτηματολόγια έγινε ως εξής: Στους συμμετέχοντες δόθηκε οδηγία να αξιολογήσουν την ένταση της οσφρητικής τους ικανότητας, σε 5 οικιακές μυρωδιές: χυμό λεμονιού, ρίγανη, στιγμιαίο καφέ, οδοντόκρεμα και μέντα με βαθμολογίες από το 0 (καθόλου μυρωδιά) ως το 100 (κανονική μυρωδιά).

Οι πρώτες 3 οσμές επιλέχθηκαν ώστε να περιέχουν οσμές με μικρή ή καθόλου αίσθηση τριδύμου νεύρου, ενώ οι επόμενες δύο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μικτές αισθήσεις. Οι ασθενείς μπορούσαν να μυρίσουν κάθε μυρωδιά όσο συχνά ήθελαν, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Για βαθμολογίες έντασης της γευστικής λειτουργίας, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις τύποι γεύσεων, το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό.

Για το γλυκό, τους ζητήθηκε να βάλουν στο στόμα τους μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε γεύσης, να αναφέρουν την ποιότητα της γεύσης και στη συνέχεια να ξεπλένουν το στόμα τους με νερό. Από τους 79 ασθενείς, οι 30 ανέφεραν πρόβλημα και 21 παραπονέθηκαν για απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, ενώ 8 ανέφεραν μόνο απώλεια μυρωδιάς και 1 ανέφερε μόνο απώλεια γεύσης. Η κατανομή των φύλων ήταν 16 άνδρες και 14 γυναίκες ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 30,7 έτη.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα