ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείωση σωματικού βάρους και παγκρεατικός καρκίνος

10 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (UEG) δείχνει ότι η βαριατρική επέμβαση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε παχύσαρκους πάσχοντες από διαβήτη.

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου παγκρέατος, μιας κακοήθειας με περίπλοκη συμπτωματολογία που καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση και συνοδεύεται από τη χαμηλότερη επιβίωση ασθενών.

Ερευνητές στο Allegheny Health Network στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 20ετίας για περισσότερους από 1,4 εκατ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση απώλειας βάρους (περίπου τα 3/4 γυναίκες).

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν τα άτομα που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο παγκρέατος συγκριτικά με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλογη χειρουργική επέμβαση (0,19% έναντι 0,32%).

«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο παγκρέατος μέσω της χρόνιας φλεγμονής, υπερέκκρισης ορμονών και αυξητικών παραγόντων που απελευθερώνονται από το σωματικό λίπος» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Aslam Syed του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στο Allegheny Health Network.

Ο ίδιος εξηγεί πως έχει ήδη αποδειχθεί σε προγενέστερες μελέτες ότι η βαριατρική επέμβαση βελτιώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου σε πάσχοντες από διαβήτη και συμπληρώνει πως η νέα αυτή μελέτη υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ένας βιώσιμος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου παγκρέατος σε αυτή την ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν στο σχετικό δελτίο Τύπου που συνοδεύει την παρουσίαση της μελέτης πως τα ευρήματα έρχονται σε μία σημαντική χρονική συγκυρία, καθώς τα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και καρκίνου παγκρέατος παρουσιάζουν αυξητική τάση.


Σχετικά Άρθρα