ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μαζική παγκόσμια αποτυχία σε πολλαπλά επίπεδα» ο αριθμός θανάτων από COVID-19

19 September 2022, 07:00

images

Ο αριθμός των νεκρών από COVID-19, είναι «μια μεγάλη τραγωδία και μια τεράστια παγκόσμια αποτυχία σε πολλαπλά επίπεδα», ανέφερε σε έκθεσή της η Επιτροπή της ιατρικής επιθεώρησης Lancet για την COVID-19.

Τα μέλη της επιτροπής, ανέφεραν ότι  «πάρα πολλές κυβερνήσεις απέτυχαν να τηρήσουν βασικούς κανόνες θεσμικού ορθολογισμού και διαφάνειας, πάρα πολλοί άνθρωποι - συχνά επηρεασμένοι από παραπληροφόρηση - δεν σεβάστηκαν και διαμαρτυρήθηκαν για τις βασικές προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία και οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου δεν κατάφεραν να συνεργαστούν για να ελέγξουν την πανδημία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνει ότι έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια θάνατοι από την COVID-19, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να αποκλίνει σημαντικά από τον αναφερόμενο αριθμό.

Η επιτροπή, διευκρίνισε ότι δεν είναι «μια ερευνητική ομάδα, ούτε ένα σώμα βιοϊατρικών ειδικών», αλλά επικεντρώθηκε στην επιστημονική πολιτική, την παγκόσμια συνεργασία και τη διεθνή χρηματοδότηση προκειμένου να προτείνει «οδηγούς για την ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος για την αντιμετώπιση παγκόσμιων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης».

Μερικές από τις αποτυχίες που εντόπισε η επιτροπή, περιλαμβάνουν την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης της αρχικής εστίας, τις «δαπανηρές καθυστερήσεις» στην αναγνώριση της αερομεταφερόμενης εξάπλωσης του ιού, την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των χωρών γύρω από τις στρατηγικές καταστολής, την αποτυχία των κυβερνήσεων να εξετάσουν τα στοιχεία και να υιοθετήσουν τις καλύτερες πολιτικές για τον έλεγχο και τη διαχείριση της πανδημίας, ελλείψεις χρηματοδότησης για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αδυναμία δίκαιης κατανομής βασικών αγαθών, έλλειψη δεδομένων, κακή εφαρμογή των κανονισμών για τη βιοασφάλεια ενόψει της πανδημίας, αποτυχία καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και έλλειψη μέτρων ασφαλείας για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Το κύριο μάθημα της πανδημίας COVID-19, είναι η ανάγκη για εθνική ετοιμότητα σε συνδυασμό με παγκόσμια συνεργασία και συντονισμένη δράση», αναφέρει η επιτροπή. «Οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν ουσιαστικά σχέδια ετοιμότητας για την πανδημία», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης, ότι ο ΠΟΥ «ενήργησε πολύ προσεκτικά και πολύ αργά σε πολλά σημαντικά θέματα», συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης για την ανθρώπινη μεταδοτικότητα του ιού και της κήρυξης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. 

Πολλές κυβερνήσεις, άργησαν επίσης να αναγνωρίσουν τη σημασία της επιδημίας. Τέλος, εκτός από οργανωτικές και κυβερνητικές αποτυχίες, υπήρξε αντίθεση στη δημόσια υγεία και στα κοινωνικά μέτρα που «εμποδίζουν σοβαρά» τον έλεγχο της επιδημίας.


Σχετικά Άρθρα