ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μακροζωία: Αποκαλύπτοντας το ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος

01 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1900, από 31 σε 73 χρόνια. Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων φθάνει την ηλικία των 100 ετών και άνω. Αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν πάρα πολλά χρόνια, ενώ άλλοι όχι τόσα; Μια νέα μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι αιωνόβιοι έχουν μοναδική σύνθεση και δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, που τους επιτρέπει να ζουν περισσότερο. Αυτά τα πρωτοποριακά ευρήματα υπόσχονται την ανάπτυξη θεραπειών για τη γήρανση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος 7 αιωνόβιων. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται αλληλουχία μεμονωμένων κυττάρων και εστίασαν σε μια κατηγορία ανοσοκυττάρων, γνωστών ως μονοπύρηνα κύτταρα αίματος (PBMCs).

Χρησιμοποιώντας καινοτόμες υπολογιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Επιπλέον, αναζήτησαν διαφορές στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σε διαφορετικές ηλικίες και ανακάλυψαν ότι ορισμένοι τύποι ανοσοκυττάρων, αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ειδικά σε μεγάλη ηλικία.

Οι ερευνητές ήθελαν επίσης να κατανοήσουν το ρόλο των γονιδίων στη μακροζωία.

Τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν στην κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ της γήρανσης, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της γονιδιακής έκφρασης. Αποκρυπτογραφώντας τους κώδικες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των αιωνόβιων, οι ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην αποκάλυψη των μηχανισμών που συμβάλλουν στη μακροζωία τους.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη επιβεβαίωσε προηγούμενα ευρήματα από μελέτες γήρανσης που εντόπισαν διακριτές αλλαγές στη σύνθεση και τη δραστηριότητα συγκεκριμένων τύπων κυττάρων μοναδικών για αιωνόβιους.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν γονιδιακές αλλαγές που ήταν αναμενόμενες σε έναν γηράσκοντα  πληθυσμό, αλλά και γονίδια με διαφορετικά πρότυπα γήρανσης. Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν φως στο περίπλοκο γενετικό τοπίο που ξεχωρίζει τους αιωνόβιους από τον υπόλοιπο πληθυσμό και παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην προχωρημένη ηλικία.

Με αυτή τη νέα γνώση, μπορούν να διερευνηθούν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της ισχυρής ανοσοποιητικής υγείας, τη βελτίωση της ανοχής στις ασθένειες και την υγιή παράταση της διάρκειας ζωής.


Σχετικά Άρθρα