ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Τα παιδιά μέχρι 9 ετών δεν πεθαίνουν ενώ το 80% των νοσούντων έχει ήπια συμπτώματα

19 Φεβρουαρίου 2020, 07:05

images

Τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό δείχνουν ότι το 80% όσων μολυνθούν παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη και μόνο το 13% παρουσιάζει σοβαρή και χρειάζονται νοσοκομείο ενώ οι υπόλοιποι νοσούν με μέτριας σοβαρότητας συμπτωματολογία. Από αυτούς που νοσούν σοβαρά καταλήγει τελικά το 2,3%. Αλλά στις ηλικίες άνω των 80 ετών, το ποσοστό θανάτου για όσους νοσήσουν αυξάνεται στο 13,8%. Πιο ευάλωτοι είναι οι άνδρες με ποσοστό θνησιμότητας στο 2,8% έναντι 1,9% στις γυναίκες, ενώ τα παιδιά μέχρι 9 ετών έχουν μηδενική θνησιμότητα από τον κορωνοϊό! Τέλος, περισσότερο κινδυνεύουν -εκτός από τους ηλικιωμένους όπως δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία- όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η ΧΑΠ και η υπέρταση.

Σύλληψη ακτιβιστή

Κατά τα άλλα, τον γύρο του κόσμου κάνει μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να συλλάβει γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Σου Ζιγιόνγκ, επειδή κάλεσε τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί επειδή δεν διαχειρίζεται επαρκώς την επιδημία με τον κορωνοϊό. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, άλλα πέντε άτομα έχουν ήδη εδώ και εβδομάδες συλληφθεί επειδή άσκησαν παρόμοια κριτική και συμμετείχαν σε σχετική διαμαρτυρία.

Η επικοινωνία με την φίλη του Σου, που βρισκόταν στο Πεκίνο, δεν έγινε δυνατή, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Human Rights Watch China Γιατσίου Γουάνγκ. Ο κ. Σου ίδρυσε το 2012 το New Citizens Movement, μια οργάνωση που ζητεί από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το 2014 καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την δράση ενώ τελευταία είχε επανέλθει με άρθρα του στα οποία επέκρινε την κινεζική ηγεσία για την διαχείριση της επιδημίας. Και στις 4 Φεβρουαρίου, σε άρθρο που δημοσίευσε σε ιστότοπο που ανήκει στο New Citizens Movement, καλούσε τον Πρόεδρο της χώρας να παραιτηθεί.

Αγωνιώδεις προσπάθειες να αναπτυχθούν φάρμακα και εμβόλια

Περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές διαφόρων θεραπειών "τρέχουν" Κινέζοι επιστήμονες σε διάφορα ερευνητικά κέντρα προσπαθώντας να βρουν νέα "όπλα" κατά του κορωνοϊού. Αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σουμίγια Σουαμινατάν ενημέρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ετοιμάζει ένα νέο πρωτόκολλο κλινικών δοκιμών που θα πρέπει να ακολουθείται από όλες τις επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν θεραπείες. Αν, όπως ανέφερε, οι κινεζικές κλινικές δοκιμές, δεν ακολουθούν αυστηρές προδιαγραφές, όπως οι ομάδες ελέγχου (υγιών ατόμων) παράλληλα με εκείνες των ασθενών, ούτε γίνεται τυχαία επιλογή ανθρώπων (τυχαιοποίηση), τότε οι προσπάθειες της Κίνας θα είναι μάταιες.

Να θυμίσουμε ότι εδώ και εβδομάδες δοκιμάζεται στην Κίνα ο συνδυασμός δύο γνωστών φαρμάκων, ενός αντιικού και ενός για τον ιό HIV που προκαλεί το Aids. Πρόκειται για τα φάρμακα Lopinavir και Ritonavir, καθώς και ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο, το Remdesivir, που σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση "Nature" δείχνει πρώιμα καλά αποτελέσματα.

Αλλά η Κίνα δοκιμάζει κάθε πιθανή λύση...

Όπως έγινε γνωστό, ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της ουσίας χλωροκίνη, που χρησιμοποιείται στην ελονοσία, ενώ μια άλλη κλινική δοκιμή σε 300 άτομα, δοκιμάζει την χορήγηση αίματος από ασθενείς που επιβίωσαν από τη λοίμωξη, σε νέους ασθενείς. 

Στο πλαίσιο αυτό και με σκοπό να βρεθεί σύντομα μια αποτελεσματική θεραπεία, οι κινεζικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες της χώρας, που ανέκαμψαν μετά τη λοίμωξη από το νέο ιό, να δωρίσουν πλάσμα αίματος, επειδή αυτό μπορεί να περιέχει πολύτιμες πρωτεΐνες.  Αλλά οι γιατροί σε Ευρώπη και Αμερική εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις μεθόδους αυτές.

Επίσης, στην Κίνα διεξάγονται δύο κλινικές δοκιμές με βλαστικά κύτταρα και 15 τουλάχιστον κλινικές δοκιμές, σε πάνω από 2.000 ανθρώπους συνολικά, αφορούν διάφορες παραδοσιακές κινεζικές ουσίες, όπως ένα βότανο (σουανγκγκουανγκλιάν), που περιέχει εκχύλισμα από ένα αποξηραμένο φρούτο (λιαντσιάο).

Η επιδημία σε νούμερα μέχρι χθες το βράδυ

73.439 κρούσματα παγκοσμίως

1.875 θάνατοι

13.171 που πέρασαν την ίωση αλλά επέζησαν

58.393 που νοσούν αυτήν την στιγμή

46.612 (80%) νοσούν με ήπια συμπτώματα χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία

11.781 (20%) νοσούν σε μέτρια κατάσταση ή σοβαρά.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα