ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Επιδείνωση της πανδημίας στην Ευρώπη, εμβολιασμοί στη Ρωσία από Δεκέμβριο

16 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στην Ρωσία ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα. Την ίδια ώρα, για επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρώπη, έκανε λόγο αξιωματούχος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει επιδείνωση για τρεις συνεχόμενους μήνες.

Σε επίπεδο συναγερμού εκτιμάται η αύξηση στα ποσοστά των θανάτων από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η κάθε χώρα, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να εφαρμόζει μέτρα προστασίας όπως και όταν ξεκίνησε η πανδημία. Η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι βασικά μέτρα. Παράλληλα, βασικό στοιχείο το οποίο προστέθηκε το τελευταίο διάστημα, αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας. Ενώ σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη που εξετάζονταν κυρίως όσοι είχαν συμπτώματα.

Στη Ρωσία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εμβολιασμούς

«Προγραμματίζουμε ακόμη πιο μαζική διάθεση εμβολίων… τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο, επειδή ο κύκλος παραγωγής και ο ποιοτικός έλεγχος πρέπει να διασφαλισθούν πλήρως», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται με βάση τις ιατρικές οδηγίες και θα ορισθούν οι ομάδες των ατόμων οι οποίες θα εμβολιασθούν με το ένα ή το άλλο εμβόλιο, δηλαδή με το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ή το δεύτερο εμβόλιο EpiVacKorona, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή γίνονται οι κλινικές δοκιμές του τρίτου ρωσικού εμβολίου που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Τσουμακόφ.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μουράσκα, ο τεχνολογικός κύκλος παραγωγής του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, το οποίο ανέπτυξε το επιστημονικό Κέντρο ιολογίας και επιδημιολογίας Vector, είναι πιο απλός σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο παραγωγής άλλων εμβολίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την έγκριση του δεύτερου εμβολίου που έχει αναπτύξει το επιστημονικό Κέντρο Vector του Νοβοσιμπίρσκ, για το οποίο ολοκληρώθηκαν οι αρχικές κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή 100 εθελοντών, ενώ θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές της λεγόμενης φάσης ΙΙΙ με τη συμμετοχή 40.000 εθελοντών σε διάφορες περιφέρειες της Ρωσίας.

Σχετικά Άρθρα