ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καύσωνας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι να κάνουν

15 Αυγούστου 2019, 08:30

images

Ο καύσωνας δεν αστειεύεται φέτος το καλοκαίρι! Για να αποφύγουμε τις περιπέτειες με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η θερμοπληξία, χρήσιμο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών. Ειδικά δε όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως μας εξηγεί, ο καρδιολόγος Νικόλαος Σμυρνιούδης, διευθυντής κλινικής, στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να προσέχουν περισσότερο συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν μόνοι τους, χωρίς βοήθεια άλλων ή χωρίς να ενδιαφέρεται κάποιος για αυτούς μέσα στην ημέρα.

Περιλαμβάνονται ακόμη όσοι έχουν χρόνια αναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, άτομα που έχουν πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη ή είναι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά παιδιά αλλά βέβαια οι καρδιοπαθείς και όσοι παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση και πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Τέλος πρέπει να μην αφήνουμε χωρίς κλιματισμό μόνα τους τα παιδιά στο αυτοκίνητο ούτε επί 5 λεπτά, ενώ πρέπει να φροντίζουμε και να διατηρούμε δροσερά τα δωμάτια ασθενών που είναι σε ακινησία.  

Η διατροφή

Τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν και στην διατροφή μας η οποία είναι καλό να περιλαμβάνει κυρίως σαλάτες, λαδερά και φρούτα ενώ συστήνεται η αποφυγή του αλκοόλ. Εξάλλου, όπως μας λέει ο γιατρός, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για την υπέρταση και δη διουρητικά, μπορεί να χρειαστούν τροποποίηση στην δοσολογία τους.

Τα γενικά μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση του καύσωνα τόσο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όσο και για τους υπόλοιπους, περιλαμβάνουν την καλή, συχνή ενυδάτωση κυρίως με νερό κι όχι τόσο με άλλα αφεψήματα και χυμούς. Σημαντικό είναι επίσης να προσέχουμε τα ρούχα που επιλέγουμε όταν πρόκειται να κινηθούμε μέσα στη ζέστη να είναι φαρδιά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ή λινά ώστε να αερίζεται το σώμα. Αλλά προτιμότερο είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα που ο ήλιος καίει περισσότερο, και να παραμένουμε όσο το δυνατόν σε κλιματιζόμενους χώρους ή αν είμαστε δίπλα στην θάλασσα, κάτω από παχιά σκιά.

Σχετικά Άρθρα