ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα ετησίως

06 Απριλίου 2024, 09:00

images

«Κάθε χρόνο παγκοσμίως καταγράφονται 1,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού και αναμένεται να φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια το 2030. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τον 2ο στις γυναίκες. Είναι δε, η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα. Υπολογίζεται ότι από καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, καταγράφονται 935.000 θάνατοι ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1.100.000 το 2030. Το 40% περίπου των καρκίνων του παχέος εντέρου, εντοπίζονται στο ορθό, δηλαδή τα κατώτερα είκοσι εκατοστά του εντέρου», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεδρίου Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και προσθέτει:

«Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ορθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά σε περίπου 125.000 νέες περιπτώσεις ετησίως. Στην Ελλάδα το 2020 διαγνώστηκαν 6.529 νέα κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού και καταγράφηκαν 3.431 θάνατοι. Ενώ είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι νόσος της τρίτης ηλικίας, με περίπου 70% των περιπτώσεων να καταγράφονται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη, μία ετήσια αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου κατά 2,2% στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και αντίστοιχη μείωση κατά 2% της επίπτωσης στους ηλικιωμένους.

Ο καρκίνος πρωκτού οφείλεται σε ένα ποσοστό 85% στη μόλυνση από τον ιό HPV, αποτελεί το 1-2% όλων των καρκίνων του εντέρου και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες 55-64 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στο γυναικείο φύλο. Είναι πολύ συχνότερος σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (μεταμοσχευμένοι, HIV, χρόνιες παθήσεις, κλπ.) και σε άτομα που έχουν πρωκτικές σεξουαλικές επαφές. Ελπίζεται ότι η καθολική συμμετοχή των εφήβων στον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, θα οδηγήσει στα επόμενα χρόνια στην πρακτική εξάλειψη του καρκίνου αυτού, όπως και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Το 2nd Athens Coloproctology Meeting που διεξάγεται αύριο στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, εισηγήσεις, ομιλίες, workshops και debates που θα συμβάλουν στη διάδοση της γνώσης και την ανταλλαγή εμπειριών πάντα με επίκεντρο τον ογκολογικό ασθενή και το βέλτιστο αποτέλεσμα για την υγεία του και την ποιότητα ζωής του. 

Η στρατηγική -που είναι κοινή για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του ορθού και του πρωκτού- επικεντρώνεται και καθορίζεται στο Ογκολογικό Διεπιστημονικό Συμβούλιο όπου χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι και παθολογοανατόμοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη λήψη αποφάσεων για κάθε ασθενή ξεχωριστά, επιλέγοντας την καλύτερη και προσωποποιημένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σχετικά Άρθρα