ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνοι του πεπτικού συστήματος: Μπορούμε να τους προλάβουμε και να τους νικήσουμε

14 Μαΐου 2023, 09:00

images

Αύξηση στις νέες διαγνώσεις καρκίνων του πεπτικού συστήματος καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, με τη συχνότητα εμφάνισης τους να μεγαλώνει περισσότερο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. 

Καρκίνοι του πεπτικού συστήματος

Μιλώντας σε ημερίδα του ΕΛΛΟΚ για την πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, ο αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Ευάγγελος Καλαϊτζάκης, ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Θεόδωρος Εμμανουήλ και η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ανδρονίκη Νάσκα τόνισαν ότι η προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα και η ταυτόχρονη τακτική συμμετοχή σε προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν ουσιαστική σύσταση και επιλογή για τον έλεγχο και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Οι καθηγητές Ογκολογίας, Μιχάλης Καραμούζης και Ηλίας Ε. Αθανασιάδης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ακτινοθεραπείας, Μαρία Τόλια και ο παθολογοανατόμος, Ελευθέριος Ελευθεριάδης, έδωσαν μέσα από τις ομιλίες τους θετικά μηνύματα για το μέλλον της αντιμετώπισης των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Όπως ανέφεραν, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση, έχουν διαμορφώσει μία περισσότερο αισιόδοξη θεώρηση για την αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς είναι συχνά ιδιαίτερα απειλητικοί. Τα νέα θεραπευτικά σχήματα, ιδίως για τους καρκίνους του ανώτερου πεπτικού, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που προσφέρει η εξατομικευμένη ιατρική, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής επιβίωσης για τους ασθενείς.

Το σημαντικό ρόλο των ογκολογικών συμβουλίων, λόγω της πολυπλοκότητας και των ιδιαιτεροτήτων που συχνά εμφανίζει η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος, υπογράμμισαν ο καθηγητής Χειρουργικής, Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός.

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ακόμη την κύρια θεραπευτική προσέγγιση για πολλές περιπτώσεις, καθώς οι σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες , βελτιώνουν τις εκβάσεις για τους ασθενείς και μειώνουν τους κινδύνους. Αυτό είναι κάτι που ισχύει κυρίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ήπατος και του παγκρέατος, για την αντιμετώπιση των οποίων μίλησαν οι καθηγητές Χειρουργικής, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και Ιωάννης Χατζάρας αντίστοιχα. Επιπλέον, ο συνδυασμός με συστημική θεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, αποτελεί κατά περίπτωση, επιλογή, η οποία μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου.


Σχετικά Άρθρα